BOŽIDAR ZEČEVIć POVODOM PROZIVKI GORANA MARKOVIĆA: Odgovor mračnoj sili

Božidar Zečević

16. 05. 2023. u 09:57

REDITELj Goran Marković preko “Danasa” je pre nekoliko dana prozvao filmologa, istoričara filma i filmskog kritičara Božidara Zečevića kao člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i poručio mu da je kao “filmski stvaralac dužan da mračnoj sili koja iza svega stoji stane na put”.

БОЖИДАР ЗЕЧЕВИћ ПОВОДОМ ПРОЗИВКИ ГОРАНА МАРКОВИЋА: Одговор мрачној сили

Foto P. Milošević

Zečević je odgovorio Markoviću, a njegov tekst prenosimo u celini:


Gorane Markoviću,

Pročitao sam tvoju nebulozu (“Danas”, 11. maj 2023) i nemam nameru da na nju naširoko odgovaram, niti trošim prostor na gomilu uvreda i besmislica, kojom si me, ničim izazvan, zasuo. Za to će uskoro možda biti šanse; da se na boljem mestu potpuno pogledamo u oči. Ali za ovu priliku, da ti kažem: ništa, ama baš ništa što si o meni napisao nije istina. Ne pada mi na pamet da se branim od tvojih mahnitih i agresivnih izmišljotina da “revnosno i beskrupulozno štitim one koji nanose zlo svom narodu” (daj mi jedan jedini primer za pola veka moje prakse!) te da pripadam “poslednjem bastionu jednoumlja u Srbiji” (dok ti pripadaš drugačijem - bastionu slaboumnih - koji već godinama generiše matricu društvene propasti te iste Srbije!). Moji su izvori, doista, sasvim na drugoj strani, pre svega u zapadnoj kulturi, ali i u tradicionalnim, porodičnim, svetosavskim, slovesnim i umetničkim vrednostima, koji bi tu matricu trebalo da preporode, dakle daleko, veoma daleko od onoga što ti činiš ili možeš da pojmiš. Ko si uopšte ti da mi postavljaš ikakva pitanja, i to “u ime svih filmskih stvaralaca” (ko ti je ikada dao taj mandat?) o moralu i struci koju bi trebalo da zastupam?

Foto Tanjug

Šta si ti umislio? Da nećeš ti, sa svojom reputacijom drugosrbijanskog ideološkog komesara najvećeg moralnog, umetničkog i finansijskog debakla u istoriji RTS-a (“Nemanjića” i tvojih osrednjih filmova, kojima sam se podrobnije bavio na drugim mestma) - meni prosipaš stereotipe o “mračnim silama” (u koje sam spadaš) i fanfaronski mi o njima popuješ?

Grozim se rijalitija, kao što se grozim i tvog soroševskog, anticivilizacijskog i antisrpskog narativa, koji godinama namećeš iz svog bolesnog autošovinizma; taj vrhuni upravo sada, nevešto krijući iza ove nezapamćene tragedije i nacionalne traume političku agendu iza koje stoji samo jedna jedina - mizerna! - kampanja za nacionalnu frekvenciju! U njoj iz petnih žila učestvuješ. Ti dobro znaš da su nam “zapadne vrednosti” kojim godinama mašeš i donele manijake sa punim šaržerima i listama “primary targets” (samo u Americi ima oko 200 ovakvih serijskih masakra na godišnjem nivou!), ali si daleko od svake empatije. Ti stvaraš svoj politički kapital kroz atmosferu linča, to jest hajke na veštice u jednoj masovnoj, zastrašujuće opasnoj ludoriji koju nije lako objasniti i čiji koreni sežu dublje od Gistava le Bona. Što se mene tiče, ja sam, u ovom slučaju, član regulatornog tela na strani zakona, koji znam napamet i primenjujem lege artis i koji mi obezbeđuje nezavisnost u punom kapacitetu. Kao vanpartijac, hoću da sam slobodan od režima, ali hoću da sam slobodan i od tebe i tebi sličnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije