DALIBORA "UBILO" DANKINO UBISTVO: Još traje potraga za telom devojčice iz Bora, brat - saučesnik u zločinu preminuo u ćeliji (FOTO/VIDEO)

S. M. JOVANOVIĆ

08. 04. 2024. u 07:00

UPRKOS intenzivnoj dvonedeljnoj potrazi, od trenutka kada je dvogodišnja Danka Ilić nestala u Banjskom Polju kod Bora, a četvrti dan od kada je zvanična istraga saopštila da malena više nije živa, telo devojčice još nije pronađeno.

ДАЛИБОРА УБИЛО ДАНКИНО УБИСТВО: Још траје потрага за телом девојчице из Бора, брат - саучесник у злочину преминуо у ћелији (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti/MUP/Privatna arhiva

Dalibor Dragijević (40), koga je istraga teretila da je zajedno sa svojim ocem Radoslavom D. (73) pomogao bratu Dejanu Dragijeviću, koji je priznao da je devojčicu udavio nakon što su je on i Srđan Janković udarili službenim automobilom, da Dankino telo izmesti sa deponije i sakrije na novu lokaciju, preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

Ova vest dodatno baca novo, još zlokobnije svetlo na već tragičnu situaciju, komplikujući istragu i rasvetljavanje slučaja koji dve nedelje zaokuplja pažnju javnosti u Srbiji i širom regiona.

- D. D. je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara Doma zdravlja u Boru, koji su pokušali reanimaciju, on je u 3.10 preminuo, a od strane lekara mrtvozornika konstatovana je prirodna smrt - saopšteno je u policiji.

O događaju je odmah obavešteno Više javno tužilaštvo u Zaječaru, koje je naložilo obdukciju na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Foto: Novosti

Dalibor Dragijević

Deceniju mlađi brat Dejana Dragijevića trebalo je da zajedno sa ocem bude saslušan u nedelju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, nakon što bi im istekla mera zadržavanja. Očekivalo se da on i otac Radoslav daju precizna obaveštenja gde se krije telo devojčice. Tokom celog jučerašnjeg dana bilo je neizvesno da li će otac biti priveden na saslušanje posle svega što se dogodilo, da bi u popodnevnim satima stigla vest da je Radoslav izveden pred sudiju. Branio se ćutanjem i određen mu je pritvor od 30 dana.

Kako je posle saslušanja saopšteno, naložena je i obdukcija tela preminulog Dalibora.

Istraga je očekivala da bi upravo Dalibor i Radoslav mogli da objasne okolnosti kako je, dva dana posle smrti Danke Ilić, 28. marta, u trenutku dok su sve policijske snage bile usmerene na teren Banjskog Polja tražeći je, njeno telo preseljeno sa deponije na Starobanjskom putu i na koju lokaciju.

Foto: Društvene mreže

Dalibor, koji je priznao da je zajedno sa ocem pomagao bratu u ovom nedelu, u subotu je vodio policiju na više lokacija. Ni na jednoj, međutim, nije nađeno telo Danke Ilić.

A da se od ovog saslušanja očekivalo mnogo, potvrdio je i Zoran Šašić, zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) koji je gostujući na TV Hepi rekao da bi to moglo da donese nove dokaze ne samo o Dejanu i Srđanu, koji su okrivljeni za teško ubistvo učinjeno na svirep način, već i o onima koji su pomogli da se dokazi sakriju.

- Pronalaženje tela će nam doneti nove dokaze o osumnjičenima i nove dokaze o uhapšenima za koje se sumnja da su pomagali posle izvršenja krivičnog dela - rekao je Šašić.

Daliborova smrt je u selu Zlot, u kojem je živeo sa bratom, ocem i majkom, dočekana sa nevericom. I dok su na društvenim mrežama odmah po zvaničnim informacijama da je preminuo, mnogi komentarisali da ga je "stigla pravda i muke male Danke", "da treba da gori u paklu", meštani su ovu vest dočekali u dubokoj tišini.

Lazareva pećina i kanjon

Lazareva pećina, koja je najduža u Srbiji, nalazi se na oko tri kilometra od Zlota, na obodima južnokučajskih planina. Nekoliko speleoloških lokaliteta poznato je kao mesto koje se naziva "Zlotske pećine". Ubraja se u grupu izvorskih speleoloških objekata, ima dva kanala koja je napravila reka, od kojih je jedan kraći, aktivan, a drugi suv, fosilan. Ukupna dužina ispitanih kanala je 1.592 m. Od toga na "Glavni kanal" sa "Ulaznom dvoranom" otpada 623 m. Dužina suvih kanala i dvorana je 1.225 m, a periodično plavljenih 367 m.
Lazarev kanjon sa dužinom od oko 4,5 km i dubinom od 300 do 500 m, predstavlja najduži i najdublji kanjon na istoku Srbije. Nastao je usecanjem Lazareve reke kao i njegovih pritoka u krečnjački masiv Kučaja.
U najužem delu kanjona nalazi se i serija džinovskih lonaca, vodom izdubljenih kotlova raspoređenih u dva visinska nivoa. Najveći lonac je dužine 7,5 metara, širine 6,5 i dubine 3 metra. Kanjon je sa svih strana zaklonjen stenovitim grebenima, sadrži preko 70 pećina, a samo neke od njih su otkrivene i dostupne.

Ispred kuće ove porodice, u kojoj je nakon što je uhapšen Dejan, pa Dalibor i Radoslav, ostala samo majka, grobna tišina.

- Veliki je ovo šok za njegovu majku. Jadna žena, šta je snašlo. Ko da ih je neko prokleo - govore.

Dalibora je, šapuću, izgleda "izjedala" Dankina smrt. Mnogi komentarišu da mu "srce ovu težinu zločina" nije izdržalo.

Kolege, budući da i on radi u gradskom "Vodovodu", pričaju da se nekako "čudno ponašao otkad mu je brat uhapšen". Vele, delovao je odsutno, počeo više da pije, gledao satima u jednu tačku...

- Mislio sam nije mu lako, opet, brat mu je ubio dete, a kada sam čuo da je i on uhapšen jer je pomagao, šokirao sam se - rekao je novinarima jedan od kolega.

Da li će smrt ovog četrdesetogodišnjaka uticati na dalju istragu, videće se narednih dana. Tek, kako u ovom trenutku osumnjičeni ili odbijaju da kažu gde je telo ili daju kontradiktorne informacije, istraga je nastavljena u više smerova.

Više desetina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova je u nedelju, uz korišćenje najsavremenije opreme, pretraživalo Lazarevu pećinu koja se nalazi tri kilometra od sela Zlot u kom živi osumnjičeni Dejan i 21 km od Bora.

Istraživao se Lazarev kanjon, najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji, sa strmim stenovitim liticama, do danas u potpunosti neistražen, sa svojim brojnim pećinama i jamama. Podignuti su i specijalni dronovi sa opremom visokih tehnoloških potencijala koji mogu da uoče i najmanje tragove. Pa, ipak, ni to nije urodilo plodom.

Policija sa svojim resursima i spasioci sa alpinističkom opremom pretraživali su i celokupno područje duž Zlotske reke. Pretražuju se sve lokacije na koje upućuje neki trag. Prethodnih dana detaljno su pregledana dvorišta komšija, septička jama i okolni bunari i više lokacija u selu Luka, odakle je Srđan Janković, a posebno u selu Zlot, odakle je Dejan Dragijević.

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće opsežnu pretragu teritorije grada Bora u cilju pronalaženja tela devojčice i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je nastradala - potvrdili su u MUP-u.

Osumnjičeni Dejan Dragijević. je na svom saslušanju pred javnim tužiocem, više od dva sata, opisivao do tančina izvršenje ovog krivičnog dela. Srđan Janković je, međutim, nakon što je počeo sa priznanjem i opisivanjem, kasnije odlučio da se brani ćutanjem.

Dejan je na saslušanju rekao da je nakon udarca kolima mala Danka pala, da je on istrčao iz automobila, prišao joj i počeo da je davi golim rukama. Malena je, dodao je, brzo prestala da diše, nakon što joj je svom snagom stiskao vrat. Srđan i on su, potvrdio je načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić u više navrata, telo stavili u gepek, a zatim odvezli i bacili na deponiju.

Gde je Dankino telo ni jedan ni drugi, međutim, nikako da otkriju. I upravo to dodatno otežava istragu koja je sada usmerena na pronalaženje tela nesrećne devojčice.

Dok traje potraga, javnost pomno prati dešavanja na terenu, a u Banjskom Polju na mestu gde su monstrumi tragično prekinuli mladi Dankin život, meštani neprestano pale sveće i donose cveće. Isto je i u Boru, na platou ispred Doma kulture.

U ovim trenucima, Borani su ujedinjeni u molitvama i nadama da će telo deteta biti pronađeno kako bi Danka Ilić dostojanstveno bila sahranjena i konačno počivala u miru. Podrška i solidarnost su, kažu Borani, neophodne kako Dankinim najbližima, tako i policiji i svima koji pomažu da se istina o ovom tragičnom događaju otkrije, a krivci privedu pravdi.

Povratak kazne pogubljenjem?

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju građanima govorio je o ubistvu male Danke Ilić ističući da su izvršioci zločina mislili da će ostati nekažnjeni.

- Svojevremeno sam se javno zalagao da se razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne, a da mi ne budemo kažnjeni. Ovo delo zaslužuje smrtnu kaznu. Ponoviću taj zahtev Vladi Srbije, neka razmotre - kazao je predsednik.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izjavio je juče povodom najave podnošenja inicijative o vraćanju smrtne kazne da razume emocije građana, ali da kao advokat ima uzdržaniji stav, dodajući da se sve mora dobro proceniti i onda doći do konkretnog i stručnog odgovora.

Vučević je kazao da će razmotriti, i dati odgovor javnosti, na ovaj predlog čim se formira vlada i kada dobiju inicijativu predsednika Republike o vraćanju smrtne kazne.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Razumem emocije građana. I sam sam roditelj. Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav i da uvek pokušavam da razumem sve ono što su nas učili na Pravnom fakultetu - rekao je Vučević odgovarajući na novinarska pitanja.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji je izvršena u Somboru 1992. Ubijen je Johan Drozdek, koji je bio osuđen za silovanje i ubistvo šestogodišnje devojčice. Smrtna kazna je izbrisana iz Ustava Republike Srbije 2002. i zamenjena kaznom doživotnog zatvora ili kaznom od 40 godina.

U Beogradu je 1981. osnovano Društvo za borbu protiv smrtne kazne, u kojem je bio i novosadski advokat Veljko Komlenović, kao i Vesna Pešić. Dve godine kasnije, pokrenuta je peticija o ukidanju smrtne kazne u Jugoslaviji.

Smrtna kazna danas se najčešće izvršava u Americi. (J. D. Lj.)

 

BONUS VIDEO - NOVOSTI U DVORIŠTU KUĆE UBICE MALE DANKE: Otac ispričao šta mu je sin rekao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)