NEMA PRAVDE ZA ŽRTVE HRVATA: Vrhovni sud oslobodio optuženog za ratni zločin nad oficirima JNA

Novosti online

06. 09. 2023. u 17:47

VRHOVNI sud u Zagrebu oslobodio je pravosnažno Juru Šimića, bivšeg ratnog predsednika Kriznog štaba Grada Bjelovara, koji je bio optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, objavio je regionalni portal "Bjelovar lajv".

НЕМА ПРАВДЕ ЗА ЖРТВЕ ХРВАТА: Врховни суд ослободио оптуженог за ратни злочин над официрима ЈНА

Foto Arhiva

Vrhovni sud je tako odbio žalbu državnog tužioca i potvrdio oslobađajuću presudu koju je doneo Županijski sud u Rijeci 2. oktobra 2019. godine.

Optužnica je Šimića teretira za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, tokom oslobađanja bjelovarske kasarne 1991. godine.

On je optužen da je nakon nakon oslobođenja bjelovarske kasarne, koja se tada zvala "Božidar Adžija", 29. septembra 1991. godine od 18 do 19:30 sati iz kolone zarobljenih 60 oficira i 150 vojnika JNA izdvojio tri vojna lica.

Bili su to komandant 265. mehanizirane brigade pukovnik Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan 1. klase Dragiša Jovanović. Šimić je, navodi se u optužnici, nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatskih snaga naredio da trojicu vojnih lica odvedu na stranu i zatim ubiju, što su ovi učinili pucanjem iz vatrenog oružja.

Šimiću je pretila kazna od pet do 20 godina zatvora, ali je pravosnažno oslobođen svih optužbi, uz obrazloženje Vrhovnog suda u kome se kaže da je prvostepena presuda bila ispravna i da on nije imao nikakvu ulogu u komandovanju akcijom oslobađanja bjelovoarske kasarne, komandovanju vojnim jedinicamai jedinicama policija.

Sud je presudio da je Šimićeva uloga bila isključivo politička.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!