OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA TEŠKO UBISTVO BORIVOJA SIMOVIĆA U SENJAKU: Sud utvrdio da su okrivljeni pucali u nužnoj odbrani

S. J. M.

12. 12. 2023. u 14:20

IGOR Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen oslobođeni su prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu optužbi za teško ubistvo Borivoja Simovića u saizvršilaštvu 25. juna 2020. godine u parku u Senjaku. Kako je objasnila predsedavajuća sudija Slavica Nikolić, sudsko veće je zaključilo da je u pitanju bila nužna odbrana, a ona isključuje postojanje krivičnog dela.

ОСЛОБАЂАЈУЋА ПРЕСУДА ЗА ТЕШКО УБИСТВО БОРИВОЈА СИМОВИЋА У СЕЊАКУ: Суд утврдио да су окривљени пуцали у нужној одбрани

Foto D. Milovanović

- Oštećeni mora da ima poštene namere, a ovde to nije bio slučaj. Oštećeni Simović je spremao napad, obezbedio oružje, pozvao Đorđa Antića da mu pomogne i izvršio ga. Detaljnije će sve biti objašnjeno u pisanoj presudi. Da li će ova presuda opstati ne znam, moguće su žalbe Apelacionom sudu, ali sam ubeđena da je dobra - obrazložila je sudija Nikolić.

Igor Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen oglašeni su krivim i osuđeni za nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja. Izrečeni su im pojedinačne kazne po 10 meseci za nasilje i po dve godine i četiri meseca za oružje, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od po tri godine zatvora za svakog. Oni su ovu kaznu praktično izdržali, jer su do sada u pritvoru i kućnom pritvoru proveli 34 i po meseca.

Đorđe Antić, koji je bio Simovićev prijatelj i te večeri na suprotnoj strani od Vrevića, Nikolića i Mišljena, osuđen je na godinu dana zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja. I on je praktično izdržao kaznu, jer je u kućnom pritvoru proveo devet i po meseci.

Sudija Slavica Nikolić objasnila je da postoji krivica osuđene trojice za nasilničko ponašanje, jer se sve desilo na javnom mestu uz remećenje javnog reda i mira, a oštećeni Ilija Veljović je tada zadobio laku povredu.

- Za oružje su Vrević i Nikolić priznali da su imali pištolje i pucali, a Mišljen nije, ali sudsko veće je analiziralo i utvrđeno je da je bilo pet pištolja, iz svakog je ispaljena čaura, pa je i Mišljen osuđen za ovo krivično delo, iako ga je negirao. I Đorđe Antić je rekao da je video tri osobe da pucaju u njihovom pravcu - kazala je sudija. 

Ona je navela da su sva trojica okrivljenih i ranije osuđivani, Mišljen i za istorodno delo, ali da su to cenili u ublaženom vidu, iako su to bile otežavajuće okolnosti. Za Antića je navela da mu je sudsko veće ublažilo kaznu jer ima brojne olakšavajuće okolnosti, a nijednu otežavajuću.

Branioci Vrevića, Nikolića i Mišljena Dalibor Katančević i Branislav Bogdanović kažu da je ovo bila potpuno očekivana presuda i da su ubeđeni da će u delu za ubistvo biti potvrđena, jer drugačije ne može. Kažu da očekuju žalbu tužilaštva, pa će se videti šta će reći Apelacija.

- Od starta smo ukazivali sudu da je u pitanju bila nužna odbrana i ovo iskusno Veće je znalo da to prepozna i odupre se raznim pritiscima i tenzijama - kaže Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava