ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ: Farsa u režiji optuženih Ganića i još devetorice - tuže Tužilaštvo BiH

S. Mišljenović

22. 06. 2022. u 09:33

OPTUŽENI za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992, kada je napadnuta kolona vojnika JNA koja se povlačila iz ovog grada, odlučili su da pokušaju da obore optužnicu za ovaj zločin koju su dobili pre mesec dana tako što će da podnesu krivičnu prijavu protiv tužilaca.

ЗЛОЧИН У ДОБРОВОЉАЧКОЈ: Фарса у режији оптужених Ганића и још деветорице - туже Тужилаштво БиХ

Foto Tanjug

Reč je o 10 muškaraca, među kojima je i Ejup Ganić, bivši član Predsedništva BiH.

U optužnici Tužilaštva BiH, koju osumnjičeni žele da obore, navodi se da se ona odnosi na događaje od 3. maja 1992, a prikupljeni dokazi na stradanje osam ubijenih sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, kao i ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Pravni tim bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića podneo je već krivičnu prijavu protiv tri tužioca Tužilaštva BiH, za koje smatraju da su počinili krivična dela u istrazi predmeta "Dobrovoljačka". Senad Pećanin, koji je na čelu pravnog tima, potvrdio je za sarajevske medije da je krivična prijava podnesena, i to protiv v. d. glavnog tužioca državnog tužilaštva Milanka Kajganića, kao i tužilaca Gordane Tadić i Gorana Salihovića. Najavljeno je da će protiv njih pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) biti podnesene disciplinske prijave.

Foto Avaz

Ejup Ganić

U krivičnoj prijavi je ocenjeno da su oni počinili krivična dela "Zloupotreba položaja ili ovlašćenja" i "Nesavestan rad u službi". Ganićevi advokati smatraju da su spomenuti tužioci svesno opstruisali istragu u predmetu "Dobrovoljačka", odnosno u krivičnom predmetu protiv Ejupa Ganića. Tvrdi se da su navedeni tužioci preduzimali radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže za "Novosti" da je krivična prijava pritisak na Tužilaštvo, ali i poruka svedocima da, ako su optuženi spremni da podnesu prijavu protiv tužioca, spremni su i na pritisak prema svedocima u predmetu "Dobrovoljačka".

- Potpuno je neverovatno da neko ko je optužen podnosi prijavu protiv tužilaca u predmetu. To nije zabeleženo u pravnoj praksi u BiH. Ogroman pritisak je zbog "Dobrovoljačke", a optuženi su svesni činjenice da postoji dovoljno dokaza i da je osuđujuća presuda jedini realan ishod. Zato sada pokušavaju na sve načine da uspore predmet, izvrše pritisak i da se ne zadovolji pravda - kaže Kojić.

Tužilaštvo BiH je sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i MUP RS, sprovelo temeljnu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svedoka, među kojima su preživeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih, kao i veliki broj učesnika događaja. Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

U zločinačkom napadu na kolonu JNA, koja je odlazila iz Sarajeva 2. i 3. maja 1992, život su izgubila 42 vojnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a devetorica zarobljenih su ubijena nedugo posle zarobljavanja.

OPTUŽENI

TUŽILAC Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka" protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)