NAPAD PSA U SREMČICI UZNEMIRIO JAVNOST: Ko je odgovoran što je životinja teško povredila devojčicu (4)

Novosti online

10. 07. 2023. u 11:16

ČETVOROGODIŠNjA devojčica koju je u Sremčici napao pas i naneo joj teške povrede u stabilnom je stanju nakon operacije. Vlasnik psa je devojčicin ujak koji je na odmoru, a ona je povređena kada je došla da s dedom da nahrani psa. Tokom prošle godine bilo je prijavljeno 860 ujeda pasa, a samo u Beogradu 175.

НАПАД ПСА У СРЕМЧИЦИ УЗНЕМИРИО ЈАВНОСТ: Ко је одговоран што је животиња тешко повредила девојчицу (4)

Foto: Z. Jovanović

Međunarodni kinološki sudija Nenad Milojević kaže da može biti više razloga zbog kojih je pas napao devojčicu u Sremčici i teško je povredio.

- Može biti incident, nesrećni slučaj, neznanje, nepoštovanje određenih principa. U svakom slučaju, jedan nemili događaj je tu. Koliko smo upoznati s tim kako psi reaguju i zbog čega bi jedan vlasnički pas napao dete koji poznaje, ušli bismo u sferu spekulacije. Ali u svakom slučaju, nepoštovanje određenih procedura u odnosu dece i pasa od strane nas odgovornih, roditelja, staratelja ili članova porodice, može da dovede, a vidimo da je dovelo, do jednog nemilog događaja - rekao je Milojević.

Prema njegovim rečima, u ovakvim slučajevima primarno odgovara vlasnik psa, ali u ovom konkretnom slučaju odgovaraju i roditelji deteta, s obzirom na to da su ušli u dvorište.

- Odgovornost određuje sud, ali primarno, ukoliko znamo da je jedinka bila nedovoljno socijalizovana, mi kao vlasnici pasa moramo da preduzmemo radnje. Ovde, ako sam dobro upoznat, a nisam, s obzirom na to da su mediji različito preneli to, mi smo došli kod nekog psa, koji je, može biti član porodice, vlasnik tog psa ili ne, s namerom da ga nahranimo, a hranjenje pasa je jedan od tih momenata koji može biti incidentan, ili je to kod pasa borba za resurs, a samim tim kada se pojavi dete čiji pokreti ne moraju biti adekvatni ponašanju psa, može doći do ovakvih povreda - navodi kinološki sudija.

Kazne postoje, ali i dalje na ulici viđamo vlasnike koji vode psa bez povoca ili bez korpe na njušci. Milojević smatra da je prva stvar edukacija ljudi i socijalizacija sa psima.

- To možemo podeliti na nekoliko nivoa, počevši od odgajivača koji je odgajio tog psa, da li je upoznao novog vlasnika sa rasnim karakteristikama, zatim vlasnika – da li je izbor rase adekvatan, zatim roditelja – da ne ostavlja psa i dete zajedno van kontrole, zatim društva koje treba da sprovodi kontrolu svega toga - objašnjava Milojević.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!