OGLASILI SE IZ UŽIČKE BOLNICE: Svi rudari stabilno - jedan bio u teškom stanju

N. J.

11. 01. 2023. u 14:50

DRAMA u rudniku uglja Štavalj kod Sjenice, srećno se završila: juče u jutarnjim časovima, šestorica rudara primljena su u Dom zdravlja zbog trovanja ugljen – monoksidom u jednoj od jama.

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ УЖИЧКЕ БОЛНИЦЕ: Сви рудари стабилно - један био у тешком стању

Foto M. Sekulović

Trojica, od kojih je jedan bio u veoma teškom stanju, transportovani su hitno u Opštu bolnicu u Užicu, a posle ukazane pomoći svi su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi.

- Odmah po prijemu u užičku bolnicu pacijenti su opservirani, dvojica su smeštena na Internističku intenzivnu negu, a treći koji je bio u najtežem stanju na odeljenje Centralne intenzivne nege. On je posle ukazane pomoći u stabilnom stanju, svestan je i pod nadzorom lekara – rekla je dr Ivana Milićević, lekar u Opštoj bolnici Užice.

Prema rečima Mersada Turkovića, direktora rudnika Štavalj, do trovanja je došlo u novom hodniku jame, oko 10 časova ujutru. Grupa radnika ušla je, mimo propisane procedure, u nedovoljno provetrenu prostoriju, u tunel dugačak 20 metara, 210 metara ispod površine zemlje.

U jednom trenutku, pomenuti rudari osetili su gušenje, neki su počeli da povraćaju, a jedan od njih, izgubio je svest i pao na zemlju. Kolege su iznele rudare iz novog jamskog hodnika gde se incident dogodio, a služba hitne pomoći brzo je reagovala.

- Uzrok trovanja je najverovatnije nedovoljno provetravanje jamskih prostorija. Svi ostali rudari su iz treće smene izašli bez simptoma i znakova trovanja. Ekipe rudnika ispituju razloge zbog kojih je došlo do nakupljanja gasa u jednom delu jame – rekao je Turković.

Proizvodnja u delu rudnika u kome je došlo do trovanja, obustavljena je.

- Uzrok trovanja je najverovatnije nedovoljno provetravanje jamskih prostorija. Svi ostali rudari su iz treće smene izašli bez simptoma i znakova trovanja. Ekipe rudnika ispituju razloge zbog kojih je došlo do nakupljanja gasa u jednom delu jame – dodao je Turković, napominjući da će posle obavljene inspekcije biti poznati svi detalji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona