NESTVARNI PRIZORI SA ISLANDA: Lava prštala 80 metara uvis - škole i vrtići zatvoreni nakon erupcije vulkana (FOTO)

Tanjug

09. 02. 2024. u 14:50

ERUPCIJA vulkana koji se juče po drugi put ove godine aktivirao, danas je oslabila, a deo meštana islandskog poluostrva Rejkjanesa ostao je bez grejanja, usled oštećenja cevovoda.

НЕСТВАРНИ ПРИЗОРИ СА ИСЛАНДА: Лава прштала 80 метара увис - школе и вртићи затворени након ерупције вулкана (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Nova erupcija je otpočela juče, po treći put od decembra, izbacujući lavu 80 metara uvis.

Škole, vrtići, muzeji i druge javne institucije u regionu zatvorene su danas pošto je lava oštetila cevi koje se koriste za snabdevanje geotermalnom vodom, usled čega je lokalno stanovništvo ostalo bez grejanja na temperaturama ispod nule.

"Veoma je loša situacija da ovo područje nema tople vode, ali ima struje, ima vode za piće i nadamo se da ćemo toplu vodu dobiti u toku dana", rekla je premijerka Katrin Jakobsdotir za javni servis RUV, prenosi Rojters.

Na satelitskim snimcima koje je objavila islandska meteorološka služba vide se tokovi lave koji su se slili otprilike 4,5 kilometara zapadno od mesta erupcije, i zaustavili se samo nekih 500 metara od obližnje geotermalne banje Plave lagune, koja je juče evakuisana.

Foto: Tanjug/AP photo

Vulkan na jugozapadu Islanda je juče počeo da izbacuje lavu iz pukotine duboke od 3 kilometra.

BONUS VIDEO:

"KALINIĆ I LUČIĆ SU KLjUČ": Sa Dejanom Karovićem o reprezentaciji, večitima, Nikoli Jokiću...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!