AJFELOV TORANJ I RASKALAŠNI RIMLJANI U JUŽNOM BANATU: Karneval "Fašanke" povodom belih poklada, održava se u selu Grebenac (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

02. 03. 2023. u 17:08

MANIFESTACIJA „Fašanke“, koja se decenijama u vreme belih poklada organizuje u malom južnobanatskom selu Grebenac, specifična je po karnevalskoj povorci u kojoj učestvuju alegorijska kola – eksponati velikih dimenzija koje vuku traktori.

АЈФЕЛОВ ТОРАЊ И РАСКАЛАШНИ РИМЉАНИ У ЈУЖНОМ БАНАТУ: Карневал Фашанке поводом белих поклада, одржава се у селу Гребенац   (ФОТО)

Foto: Opština Bela Crkva

Meštani, i stari i mladi, trude se da svake godine budu što originalniji, a, sudeći po reakciji publike i stručne javnosti, u tome uvek i uspevaju. Ove godine u povorci je bilo desetak traktorskih prikolica, koje su vešto bile pretvorene u dečji cirkus sa puno malih klovnova, zatim u salon lepote, u meteorološku stanicu, u pustinju Saharu sa Keopsovom piramidom i drevnim Egipćanima…

Svi oni su dobili velike aplauze, ali je, čini se, najveće oduševljenje publike izazvala grupa muškaraca srednjih godina, koji su se maskirali u raskalašne Rimljane predvođene Cezarom. Ista ta grupa muškaraca i prošle godine je bila najveći hit karnevalske povorke, jer su se tada maskirali u gejše. Zarad verodostojnosti svoje maske, oni su, uprkos niskim temperaturama, bosonogi šetali po mokrom asfaltu, prateći svoja alegorijska kola, koja su prikazivala japanski hram.

U foto galeriji predstavljamo vam neke od najinteresantnijih eksponata, koji su bili prikazani u poslednjih osam godina. Ima tu svega - od Ajfelove kule i Napoleonovih vojnika do srednjovekovnih vitezova, partizana, štrumpfova, rokera, ronilaca…

„Fašanke“ su, inače, maskirane pokladne igre, u kojima, osim alegorijskih kola, učestvuju i kalušari – dečaci i neoženjeni momci, koji obučeni u tradicionalnu rumunsku nošnju tokom prepodneva obilaze svaku kuću u selu. Uz melodične kalušarske pesme, oni igraju tradicionalne igre, kojima teraju zimu i zle sile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)