SVILAJNČANI OTERALI ZIMU: Povodom Belih poklada održan karneval pod maskama (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 02. 2023. u 16:02

TRADICIONALNA manifestacija povodom Belih poklada održana je juče u Svilajncu 14. put zaredom.

СВИЛАЈНЧАНИ ОТЕРАЛИ ЗИМУ: Поводом Белих поклада одржан карневал под маскама  (ФОТО)

Foto:SO Svilajnac

Ni kiša, ni hladno vreme, nisu sprečili nekoliko stotina Svilajnčana ni stanovnika okolnih mesta da pokažu svoje, iz godine u godinu, sve kreativnije maske i da uživaju u ovoj manifestaciji. Raznovrsnost maski ovu pokladnu povorku pretvorili su u svojevrstan karneval pod maskama.

Zborno mesto bio je Park evropskog prijateljstva. Pokladna povorka se potom prošetala glavnom gradskom ulicom i zaustavila na Trgu Stevana Sinđelića, gde je bila upaljena tradicionalna pokladna vatra i obezbeđeno posluženje, poput čajeva, kuvanog vina i kolača. Okupljene su potom uživali u nastupu uličnih zabavljača, štulaša i žonglera. Veliko oduševljene, naročito najmlađih, izazvao je nastup Tijane Dapčević, koja je bila specijalni gost.

-Drago nam je da su nas pokladari ispoštovali i po ovom hladnom vremenu. Prezadovoljni smo odzivom, ovi ljudi dokazuju da našu manifestaciju zaista vole. Posebno nas raduju gosti sa strane. A mi smo, kao i prethodnih godina, terali zimu, prizivali proleće, pa je i kiša prestala da pada. Prizivamo i dobru i rodnu godinu. I to nam nekako uvek polazi za rukom – izjavila je Marina Milutinović, organizatorka manifestacije.

Inače, Bele poklade korene imaju u starim, tradicionalnim običajima kada su bile posvećene proslavi početka proleća. Belom nedeljom se smatra poslednja sedmica pred Uskršnji post, a poslednji dan naziva se Belim pokladama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a