NA GOČU KAO U KOŠNICI: Veliki broj gostiju vikend proveo na planini poviše Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

16. 01. 2023. u 13:54

KAO u vreme kada je osamdedestih i devedesetih godina prošlog veka bila aktuelna i veoma popularna zimska akcija „Svi na sneg, svi na Goč“, veliki broj turista, izletnika, vikendaša, zaljubljenika u zimske sportove i prirodu proveo je minuli vikend na ovoj pitomoj planini poviše Kraljeva.

НА ГОЧУ КАО У КОШНИЦИ: Велики број гостију викенд провео на планини повише Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Tridesetak centimetara snega na skijaškoj i sankaškoj stazi, na nadmorskoj visini od 900 metara, kao i lepo vreme, privukli su goste iz Kraljeva i okoline, ali i susednih gradova i opština, pa je Goč podesćao na pravu košnicu. Prednjačile su porodice sa decom, uz sasvim solidan broj iskusnih skijaša, ali i onih koji na smučkama prave svoje prve korake.

- Ima malo gužve valjda zbog toga što je osnovcima ovo poslednji vikend pred početak drugog polugodišta, ali zato nema paprenih cena od kojih se zavrti u glavi. Samo priroda, sneg, čist vazduh u izobilju i skijanje i sankanje za mališane do mile volje. E, to je planina kakva i treba da bude, to je pravi mini odmor da se napune baterije – kaže Ivana Petronijević iz Kraljeva koja je sa porodicom na Goč pristigla u ranim jutarnjim satima.

U skladu sa mogućnostima i vremenskim prilikama, mala skijkaška i staza za sankanje, sasvim su solidno pripremaljene, a korišćenje ski-lifta minulog vikena bilo je potpuno besplatno.


- I to je pokazatelj da se ovde vodi posebna briga o posetiocima, bez obzira da li su tu na jedan ili više dana. Nikada nismo patili za ekskluzivnim zimovanjima na planinama gde je veća gužva nego u gradu i od kojih kućni budžet ne može da se oporavi mesecima – ističe Sara Nikolić koja je sa kćerkicama i suprugom smeštena u obližnjem odmaralištu. - Najvažnije je da deca uživaju, da dan provedu u prirodi, na snegu i čistom vazduhu.

Njene reči potvrđuje vesela atmosfera na stazi za sankanje koju su gotovo „okupirali“ mališani. Pojedini roditelji takođe nisu odoleli da se sankama ili bar skliskom sjure u podnožje.

STARI SJAJ

KRALjEVAČKA lokalna samouprava minulih nekoliko godina ulaže dosta sredstava kako bi Goču (po)vratila stari sjaj. Tako je samo u izgradnju novih paviljona uloženo 65 miliona dinara, montiran je novi ski-lift, kompletna rekonstrukcija puta od Kraljeva biće nastavljena i ove godine, a u planu su i postavljanje dvosed žičare, rekonstrukcija igrališta, izgradnja avantura parka i drugih sadržaja atraktivnih i u zimskom i u letnjem periodu.

- Nekada su na Goču, na organizovanom zimovanju ili rekreativnoj nastavi u prirodi, boravile generacije i generacije đaka ne samo iz svih krajeva Srbije, već i iz ostalih republika bivše Jugoslavije – priseća se jedan iskusni skijaš dok budnim okom motri na svoju unuku. - Sada se, vidim, ponovo ulaže u infrastrukturu što je odličan početni korak da Goč ponovo postane omiljena i planina dostupna svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)