GOSPODARI PLANINE: Poludivlji konji na Stolovima poviše Kraljeva (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

15. 11. 2022. u 14:11

KRDO poludivljih konja već gotovo četiri decenije suvereno gospodari planinom Stolovi koja se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog grada Magliča i Ibarske klisure.

ГОСПОДАРИ ПЛАНИНЕ: Полудивљи коњи на Столовима повише Краљева (ФОТО)

G.Šljivić

Na Stolove, čiji najveći vrh Usovica doseže 1.375 metara, pitome konje su zbog obilja zdrave i sočne hrane najpre dovodili meštani sela u podnožju kako im, bar tokom leta, ne bi bili na teretu. Vremenom, konji su ostavljani sve duže, pa čak i da prezime, a onda je krdo počelo da se osamostaljuje i umnožava, poprimajući osobine divljih konja potpuno nezavisnih od ljudi.

Uz stoletne šume, proplanke i padine pod narcisima, tako su poludivlji konji postali i zaštitni znak Stolova. Da nije surovih planinskih uslova, naročito u zimskom periodu, krdo bi bilo i znatno veće jer mnoga nejaka ždrebad sama stradaju ili, još nedorasla, završe kao plen izgladnelih vukova, a ponekad i bezobzirnih dvonožnih kradljivaca.

Konje njihovi vlasnici teško mogu da vrate s planine gde znaju svaki kamen, svaku vrzinu, kao i gde mogu da se sklone po hladanom planinskom vetru. A, ako im to nekako i pođe za rukom, konji za par dana opet pobegnu u planinu. Na slobodu i svoje nebeske visine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna