Feljton

Svetislav Pešić - Moja igra, moj put

* Od košarkaške table na komšijskom dudu u Pirotu do vrha sveta u Indijanapolisu * Priča o čoveku koji je stvorio “beli Harlem“, prvake sveta iz Bormija, i naterao Amerikance da na Olimpijske igre šalju ”drim tim“ * Zašto je Bodiroga o Pešiću rekao: ”Učitelj koji iz učenika izvlači sve najbolje“, a Divac: ”Inovator koji je vukao hrabre poteze“ * Na koji način je čuveni Kari priredio Bori Stankoviću najlepši odlazak u penziju * Kako je prvu trenersku ponudu dobio od pukovnika avijacije * Malo je trenera koji su toliko puta trijumfovali startujući od nule, kao Pešić, a jedini je koji je pobedio na svim evropskim i svetskim prvenstvima u svim kategorijama

Tekstovi

FELJTON - PRIPREME ZA SAMO JEDAN MEČ: Pešić poslao jasnu poruku i svom i protivničkom timu kada je rekao da ćemo pobediti Amerikance

FELJTON - PRIPREME ZA SAMO JEDAN MEČ: Pešić poslao jasnu poruku i svom i protivničkom timu kada je rekao da ćemo pobediti Amerikance

PRIČALI smo često o našoj novoj filozofiji igre, ali je dobro da se to ponekad stavi na papir. Na završne pripreme u Americi otišli smo dve nedelje pre Svetskog prvenstva. To je bio pun pogodak. Tamo smo imali izvanredne uslove za trening, trenirali smo veoma dobro i odigrali dve prijateljske utakmice. Pripremne utakmice i služe ne da se igra košarka, već da se trenira košarka.

27. 12. 2021. u 18:00

FELJTON - SPECIJALNI ZADACI PROTIV SAD: Američki igrači postaju nervozni kad treba da igraju bez lopte

FELJTON - SPECIJALNI ZADACI PROTIV SAD: Američki igrači postaju nervozni kad treba da igraju bez lopte

KAD sam rekao "pobedićemo Ameriku" tu poruku sam slao pre svega mojim igračima, da im pokažem da im verujem, a onda i protivniku, Džordžu Karlu. Karl je posle meča na pres-konferenciji toliko zahvaljivao svojim igračima, čestitao im, tako da bi neko ko se tu slučajno zatekao mogao da pomisli da su oni pobedili. Kad je završio Karl, koji je bio u društvu Pola Pirsa, ostali smo Gurović i ja pred novinarima. Gurović je pukao od smeha kad sam mu šapnuo na uvo: "Čekaj bre, ko je pobedio, oni ili mi!"

28. 12. 2021. u 18:00

FELJTON - ZLATO U TURSKOJ SE PODRAZUMEVALO: U Istanbulu Peđa Stojaković  je bio MVP šampionata

FELJTON - ZLATO U TURSKOJ SE PODRAZUMEVALO: U Istanbulu Peđa Stojaković je bio MVP šampionata

Smena generacija je bila delimična. Zadržan je određen kontinuitet, sa igračima koji su se dokazali u reprezentaciji, poput Dejana Bodiroge, Saše Obradovića i Dejana Tomaševića, a pridodati mlađi poput Marka Jarića i Igora Rakočevića, kasnije i Miloša Vujanića. Ranije se igralo sa dva centra i tri spoljna, a danas moraš da imaš polivalentne igrače, osposobljene da igraju na više pozicija. Kad smo u Istanbulu po svaku cenu hteli da prelomimo meč, koristili smo smalball line up nisku postavu. To je bila novina, ali mi smo imali takav profil igrača.

26. 12. 2021. u 18:00

FELJTON - ZLATO PLOD DOBRE ORGANIZACIJE: Trener je samo karika u lancu, uspeh stiže kad se na svakom mestu nalazi pravi čovek

FELJTON - ZLATO PLOD DOBRE ORGANIZACIJE: Trener je samo karika u lancu, uspeh stiže kad se na svakom mestu nalazi pravi čovek

NIKADA se ne pravi nova reprezentacija. Ona je uvek kontinuitet, koji se naslanja na ono prethodno. Tako sam želeo i da počnem. Uvek sam pomalo romantičar. To je potrebno za uspeh, jer mora da postoji neka dodatna motivacija. Ta romantičnost je povezana s racionalnošću i odgovornošću prema onima koji su te postavili. Naravno, u nacionalnom timu je drugačije nego u klubu. Prvo emotivno, jer braniš boje svoje zemlje. Drugo, u Srbiji je košarka neobično popularna. Iza reprezentacije stoji ozbiljan pokret. Postoji barem pedeset onih koji okolo "prave svoje reprezentacije".

25. 12. 2021. u 18:00

FELJTON - U AMERIKU PO NOVO ISKUSTVO: Posle boravka u Sakramentu rekao sam sebi - Na dobrom si putu!

FELJTON - U AMERIKU PO NOVO ISKUSTVO: Posle boravka u Sakramentu rekao sam sebi - "Na dobrom si putu!"

POSLE nemačkog iskustva i uspeha sa reprezentacijom i berlinskom Albom osetio sam da sam kao trener došao do trenutka kada bi trebalo da uradim nešto za sebe. Bio sam u trenerskim najboljim godinama... Dok sam vodio reprezentaciju Nemačke dosta sam putovao, što inače ne možete kad ste trener kluba. U to vreme imao sam priliku da idem u Ameriku, u posetu Detlefu Šremfu, i da budem na treninzima Sijetl supersoniksa. Tada ih je trenirao Džordž Karl, sa kojim sam se ponovo sreo u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002, kao trener reprezentacije Jugoslavije.

23. 12. 2021. u 18:00

FELJTON - STASAVA BELI HARLEM“: Trijumf u Bormiju doneo je neopisivo slavlje

FELJTON - STASAVA "BELI HARLEM“: Trijumf u Bormiju doneo je neopisivo slavlje

POBEDILI smo Amerikance sa velikim brojem poena (110:95) što je poseban podvig. Ako izuzmemo taj susret, na šampionatu im je najviše poena (89) dao Portoriko. Zbog čitave atmosfere u Bormiju i okolini, tribine su uglavnom bile prazne. A posle pobede protiv Amerike, jedan od najpoznatijih košarkaških novinara u Evropi Enriko Kampana preko "Gazete delo sport" je pozvao publiku: "'Beli Harlem' je u Italiji a nema nikoga da ga gleda!"

22. 12. 2021. u 18:00

FELJTON - BUĐENJE BOSNE IZ VELIKOG SNA: Kad preuzimaš tim nisu potrebne velike reči

FELJTON - BUĐENJE BOSNE IZ VELIKOG SNA: Kad preuzimaš tim nisu potrebne velike reči

POŠTO mi je već bilo 30 godina, u toj sezoni sam počeo da razmišljam ozbiljno: šta posle košarke! Kao jedno od glavnih rešenja bilo je to da počnem da radim u struci. U finalu Kupa šampiona nisam igrao puno jer nisam ni mogao, ali mi je drago da sam ipak igrao. Hronična povreda i osvajanje najvećeg mogućeg trofeja u evropskoj košarci bio je znak: dosta je bilo! Trebao mi je novi početak u životu.

19. 12. 2021. u 18:00

SPORTSKA TRAGEDIJA: Kako je Kari Pešić batalio fudbal (FELJTON)

SPORTSKA TRAGEDIJA: Kako je Kari Pešić batalio fudbal (FELJTON)

NAPUSTIO sam Pirot 18. avgusta 1968. Tragovi mog porekla i detinjstva ostali su i danas. Desilo se mnogo toga, uglavnom dobrog. Možda i zbog toga što sam dobrim stvarima davao veći značaj, trudio se da u tom pravcu izgradim svoju ličnost, sa željom i nadom da ću tako ostaviti svoj utisak i utisak svog karaktera za druge koji dolaze.

13. 12. 2021. u 18:00