SJAJNE VESTI: EBRD - Ekonomski rast u Srbiji ove godine 3,5 odsto, u 2025. ubrzanje na četiri odsto

Novosti online

15. 05. 2024. u 10:53

EKONOMIJA Srbije će porasti za 3,5 odsto u 2024. godini i ubrzati rast na četiri odsto u 2025. godini, navodi se u danas objavljenoj majskoj prognozi Ekonomske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je predstavljena u okviru godišnjeg sastanka i poslovnog foruma te organizacije u Jerevanu.

СЈАЈНЕ ВЕСТИ: ЕБРД - Економски раст у Србији ове године 3,5 одсто, у 2025. убрзање на четири одсто

Zgrada EBRD u Londonu

Ekonomska aktivnost u Srbiji se prema pokazateljima za prva dva meseca ove godine ubrzava u 2024. godini pošto indikatori u industrijskoj proizvodnji, realnoj trgovini na malo i u turizmu ukazuju na snažan rast, ističe se u izveštaju EBRD-a.

Prema prognozi, inflacija u Srbiji će se do kraja ove godine smanjiti na željeni cilj Narodne banke Srbije (NBS) zahvaljujući restriktivnoj monetarnoj politici.

Kako se navodi, region Zapadnog Balkana će ubrzati privredni rast sa 2,5 odsto u 2023. godini na 3,3 odsto u 2024. godini i na 3,7 odsto u 2025.

Najnoviji izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj nazvan "Kroćenje inflacije" očekuje da će privredni rast EBRD regiona u 2024. iznositi tri odsto, a inflacija usporiti na 6,3 odsto, uprkos izazovima koji proističu iz globalnih geopolitičkih tenzija.

Banka je u odnosu na septembar 2023. korigovala naniže prognozu privrednog rasta EBRD regiona u 2024. za 0,2 odsto.

Inflatorni prititisci su nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu koju je obeležilo usporavanje privrede usled visokih cena energenata, naglašava se u izveštaju.


 

BONUS VIDEO: MILjANA KECMANOVIĆ IZNOSI ODBRANU: Stigla u Viši sud sa advokatima, došli i roditelji ubijene dece

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku