GRAĐEVINI SAD TRI PUTA VEĆA CENA NEGO 2013: Međunarodni sajam građevinarstva otvoren u Beogradu

E.B.T.

22. 04. 2024. u 18:33

MEĐUNARODNI sajam građevinarstva na kojem učestvuje više od 500 izlagača iz 23 zemlje, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, u prisustvu ministra građevinarstva Gorana Vesića. Ova specijalizovana manifestacija, najveća u jugoistočnoj Evropi, trajaće do 25. aprila.

ГРАЂЕВИНИ САД ТРИ ПУТА ВЕЋА ЦЕНА НЕГО 2013: Међународни сајам грађевинарства отворен у Београду

Beogradski sajam

- Građevinarstvo je nezaobilazan sektor u razvoju naše zemlje, jer svaki dinar koji se tu uloži multiplikuje se tri puta u BDP-u - poručio je Vesić na otvaranju. - Naš plan je da u naredne tri godine dođemo do vrednosti BDP-a od 100 milijardi evra godišnje.

On je izrazio zadovoljstvo što je u društvu građevinara koji, kako je istakao, predstavljaju pokretačku snagu razvoja privrede u Srbiji. Ministar je podsetio da su prošle godine donete izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, i naglasio da usvojene mere već daju rezultate.

- Usvojili smo transparentnije procedure, ubrzanje kada je reč o izdavanju dozvola, stvorili smo uslove za predvidivo poslovanje, kao jedan od najvažnijih preduslova za strane investicija - rekao je Vesić. - Neposredno pre donošenja tog zakona u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova u Srbiji je porasla za 15,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2022. godine. Ankete su pokazale da je 90 odsto privrednika zadovoljno usvojenim izmenama zakona.

Trenutno je, kako dodaje, najavljeno 88 miliona evra novih investicija ili podnetih zahteva za građevinske dozvole, na lokacijama gde je ukinuta konverzija odnosno pretvaranje korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemoljištem uz naknadu. On navodi da se 66 odsto svih tih zahteva odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta.

- To je najbolji odgovor onima koji su tvrdili da će se ukidanjem konverzije uz naknadu proizvodni kapaciteti pretvoriti u stambene objekte i kako će svi koji će tražiti konverziju bez naknade suštinski graditi stanove - ističe Vesić. - Pokazalo se i da više od dve trećine njih nastavlja sa ulaganjem u proizvodne kapacitete.

Ministar je podsetio i da je građevinarstvo na kraju 2022. godine učestvovalo u bruto domaćem proizvodu Srbije sa 5,5 odsto i da se taj trend nastavio. On je istakao i da je u 2013. vrednost svih izvedenih građevinskih radova u Srbiji iznosila 1,6 milijardi evra, a da je 2023. iznosila 5,2 milijarde evra i da je reč o porastu od 3,25 puta. Namera države da nastavi investiranje u izgradnju, kako dodaje, pokazuje činjenica da smo lane imali kapitalni budžet za investiciju u infrastrukturu od 3,8 milijardi evra, a da smo u 2024. taj budžet povećali na četiri milijarde evra.

OD ISTRAŽIVANjA DO ALATA

POSETIOCI 48. Međunarodnog sajma građevinarstva, tokom četiri dana trajanja manifestacije moći će da upoznaju budućnost građevinske industrije kada je reč o pametnim gradilištima, digitalizaciji ili održivim rešenjima.

Na sajmu će biti predstavljeni najrazličitiji segmenti građevinske industrije, od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata. Deo sajma biće posvećen i opremanju enterijera, kao i promociji starih zanata. Manifestacija se održava u halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4 i na otvorenomi prostoru. Radno vreme je od 10.00 do 19.00, a poslednjeg dana, 25. aprila do 17.00. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, a grupne će se naplaćivati 300, dok će za učenike i studente one biti 200 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)