"TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA" Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)

Novosti online

19. 04. 2024. u 10:26

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu sa predstavnicima rejting agencije “S&P” nakon koga je izjavio da je optimističan u vezi sa očekivanjima da ćemo do kraja godine od ove agencije dobiti investicioni rejting.

ТО ЈЕ ЗА НАШЕ ФИНАНСИЈЕ НАЈЗНАЧАЈНИЈА БОРБА Мали: Оптимиста сам након састанка са “S&P”, очекујемо инвестициони рејтинг (ФОТО)

Foto: Ministarstvo finansija

- Kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting. Ako to uspemo da uradimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali kako bi naša ekonomija rasla, bila jaka i stabilna - rekao je Mali.

Kako je istakao, to je bio dobar i konstruktivan sastanak.

- Imali smo sastanak sa direktorom za celu Evropu. Pitao nas je o našoj ekonomiji, planovima, ali i regionalim izazovima poput odnosa Beograda i Prištine, situacije u BIH, svega onoga što utiče na kreditni rejting -  istakao je potpredsednik Vlade.

Ovo je, dodao je, za naše građane velika vest.

- Ako uspemo to da uradimo, to znači jeftinije izvore finansiranja, za građane i preduzeća, samim tim više investicija, nove fabrike, radna mesta, veće plate za budžet Srbije, više novca i za veće penzije. Tako da, za nas, za naše javne finansije najveća i najvažnija borba je borba za investicioni rejting - podvukao je Mali.

Foto: Ministarstvo finansija

 

Podsetio je i da sutra ima sastanak sa još jednom od najvećih rejting agencija na svetu, agencijom Moody's.

Podsećamo, agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P” poboljšala je 5. aprila ove godine Republici Srbiji izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocene kreditnog rejtinga BB+ što je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla prvi put da dostigne investicioni rejting od strane jedne od najvećih rejting agencija na svetu.

U izveštaju Agencije se ističe da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta.

Ministar je na kraju sumirao utiske sa sastanaka koje je imao tokom dana istakavši da je MMF napravio dobru analizu svetske ekonomije.

Po njemu, veoma ohrabrujuće je što srpska ekonomija raste brže od evropske i svetske ekonomije. Posebno je apostrofirao izjavu direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgijeve o rastućem nivou državnog duga u pojedinim zemljama i naglasio je da Srbija nije među tim državama.

Direktorka MMF je istakla da je od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao sa 84 na 93 odsto.

- Dakle, javni dug u odnosu na BDP, kada je svet u pitanju, danas je na 93 odsto. Srpski javni dug u odnosu na BDP na današnji dan je 47,6 odsto. Dakle, skoro pa smo duplo bolji nego što je to prosek u svetu. Ti podaci sami sve pokazuju, to ne govori ni Aleksandar Vučić, ni Ana Brnabić, ni Siniša Mali. To kaže Međunarodni monetarni fond i brojke -  rekao je ministar.

Sve to, istakao je, govori u prilog da smo vodili i vodimo odgovorno našu ekonomsku politiku uprkos ogromnim izdacima koje smo imali u prošlosti i koji su u vreme korone i energetske krize dostigli nekih devet milijardi evra. 

- Uprkos svemu što radimo za našu privredu, ogromnim investicijama koje imamo u putnu i železničku infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, uspeli smo da održimo javni drug pod kontrolom. Jedna mala i uspešna Srbija ima javni dug 47,6 odsto u odnosu na BDP, dok je javni dug u svetu na nivou od 93 odsto - ponovio je Mali.

Foto: Ministarstvo finansija

 

Ministar je održao sastanak i sa potpredsednikom MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency) Junaidom Kamal Ahmadom, sa kojim je, takođe, imao kvalitetne i konstruktivne razgovore.

MIGA je međunarodna finansijska institucija koja je deo Svetske banke. Glavni cilj MIGA je podsticanje privatnih ulaganja u zemlje u razvoju kako bi se podstakao privredni rast, stvaranje radnih mesta i smanjilo siromaštvo. MIGA pruža podršku različitim sektorima, uključujući infrastrukturu, energetiku, rudarstvo, industriju, bankarstvo i finansije.

Ministar je na kraju prvog dana radne posete Vašingtonu imao i sastanak sa delegacijom Libije i ministrom finansija te zemlje Kaled el Mabruk Abdulahom.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: Sramota je da se Đorđe Stanković tokom rasprave u SE ne javi za reč, a narod mu plaća sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)