FOND UBRZAVA EKONOMSKI RAZVOJ: Stručni skup u Novom Sadu posvećen finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća

Z. GRUMIĆ

17. 04. 2024. u 17:09

PODRŠKA ukupnom rastu i razvoju domaćih mikro, malih i srednjih preduzeća izuzetno je važna da bismo postigli brži ukupan ekonomski razvoj zemlje.

ФОНД УБРЗАВА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ: Стручни скуп у Новом Саду посвећен финансирању микро, малих и средњих предузећа

Z. Grumić

Zato je neophodno da obezbedimo dodatne izvore finansiranja, pri čemu posebnu ulogu ima Fond za razvoj koji je poslednjih godina postao posebno atraktivan, jer je cena kapitala kod komercijalnih banaka znatno porasla.

To je istakao tokom otvaranja konferencije "Dosadašnja praksa razvojnog finansiranja i mogućnosti finansiranja MSP u Republici Srbiji" ministar privrede, Slobodan Cvetković.

Direktorka pomenutog Fonda, Tatjana Matić, ukazala je na podatak da je ukupna dobit mikro, malih i srednjih preduzeća u 2022. iznosila 406 milijardi dinara, odnosno 46 odsto ukupne dobiti srpske privrede, te da ona ostvaruju čak polovinu ukupnih poslovnih prihoda naše privrede.

Inače, Ministarstvo privrede lane je za finansiranje MSP izdvojilo 2,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava, a dodatnih 1,4 milijarde dinara pristiglo je iz EU.

Kada se tome dodaju sredstva iz Fonda za razvoj, te krediti komercijalnih banaka, premašen je iznos od devet milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)