ZAJEDNIČKA BERZA STRUJE SRBIJE, MAĐARSKE I SLOVENIJE: Uskoro stvaranje potpuno integrisanih energetskih sistema

Novosti online

09. 04. 2024. u 15:20

ZAJEDNIČKA berza struje Mađarske, Srbije i Slovenije mogla bi da počne sa radom u drugoj polovini 2024, što će povećati bezbednost snabdevanja svih zemalja učesnica, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto nakon potpisivanja sporazuma u Budimpešti.

ЗАЈЕДНИЧКА БЕРЗА СТРУЈЕ СРБИЈЕ, МАЂАРСКЕ И СЛОВЕНИЈЕ: Ускоро стварање потпуно интегрисаних енергетских система

Foto Z. Jovanović

Sijarto je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom za energetiku Srbije Veljkom Kovačevićem i slovenačkim ministrom energetike Bojanom Kumerom, naveo da je potpisivanje projekta „Bluskaj“ odlična vest, prenela je mađarska agencija MTI.

Prema njegovim rečima, trgovina električnom energijom između pomenutih zemalja će biti brza i bez barijera, a ugovor stvara i veće tržište koje će imati povoljan uticaj na cene.

Mađarski ministar je istakao da se sporazum odnosi na saradnju između država članica Evropske unije i zemlje kandidata za članstvo u EU, tako da predstavlja „još jedan korak u pravcu realizacije energetske integracije“ Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

- Naš cilj je da stvorimo energetske sisteme u regionu koji su maksimalno integrisani, naglasio je Sijarto.

Dodao je da će, prema očekivanja, potražnja za električnom energijom u centralnoj Evropi porasti za 50 odsto do 2030. godine.

 

BONUS VIDEO: VUČIĆ SA FRANCUSKIM PRIVREDNICIMA: Na pragu smo da potpišemo veliki ugovor u vezi sa nabavkom rafala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove