MMF SUTRA U BEOGRADU: Plenarni sastanak u NBS

Novosti online

13. 03. 2024. u 13:32

MISIJA MMF započeće sutra posetu Srbiji povodom treće revizije aranžmana koji naša zemlja ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a prvi sastanak biće održan u Narodnoj banci Srbije.

ММФ СУТРА У БЕОГРАДУ: Пленарни састанак у НБС

MMF

Delegaciju MMF-a u razgovoru sa predstavnicima centralne banke i Vlade Srbije  predvodiće šef misije Donalad Makgetigen.

Plenarni sastanak delegacija MMF i Narodne banke Srbije planiran je sutra u 9.30 časova, najavljeno je iz NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo je u decembru 2023. odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije koji je podržan stendbaj aranžmanom, objavila je Narodna banka Srbije i navela da su odlični rezultati omogućili da se stendbaj aranžman naše zemlje tretira kao aranžman iz predostrožnosti jednu reviziju ranije.

Pozitivna ocena Odbora izvršnih direktora MMF-a o ostvarenim rezultatima omogućila je povlačenje sredstava u iznosu od oko 400 miliona evra (316,53 miliona specijalnih prava vučenja). 

S obzirom na akumuliranje znatnog iznosa rezervi, kreiranje fiskalnog prostora i održivo finansiranje platnog bilansa, aranžman će se u preostalom periodu tretirati kao aranžman iz predostrožnosti (to jest bez namere da se sredstva koriste osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje), što je jednu reviziju ranije nego što se očekivalo prilikom odobrenja aranžmana, saopštila je NBS.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je Srbiji 19. decembra 2022. stendbaj aranžman u iznosu od oko 2,4 milijarde evra (1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u), u trajanju od 24 meseca.

BONUS VIDEO: PODKAST "NIJE SAMO NASLOV" - Nemanja Starović: Američko društvo je podvojeno više nego ikada pre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!