ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I SIJARTO: Cilj regionalne saradnje veća energetska sigurnost i nezavisnost

Novosti online

12. 03. 2024. u 14:49

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peterom Sijartom o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i saradnji dve države u oblasti gasa, nafte i snabdevanja električnom energijom.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ И СИЈАРТО: Циљ регионалне сарадње већа енергетска сигурност и независност

Foto: Ministarstvo

- Regionalna saradnja je ključ za postizanje energetske sigurnosti, a saradnja Srbije i Mađarske na više polja, a posebno u energetskom sektoru, to i dokazuje. Osim saradnje u oblasti snabdevanja gasom, nameravamo da se bolje povežemo i u snabdevanju naftom, kao i u prenosu električne energije. Snabdevanje energentima je stabilno i pored domaćih rezervi, raspolažemo i zalihama od 163 miliona kubnih metara u skladištima u Mađarskoj u ovom trenutku. Razgovarali smo o dinamici korišćenja postojećih zaliha i pod kojim uslovima možemo da obezbedimo dodatne količine gasa, sa kojima ćemo imati dodatnu sigurnost i naredne zime - rekla je Đedović Handanović nakon sastanka sa mađarskim ministrom u Budimpešti.

Naftovod Srbija-Mađarska označen je kao jedan od prioritetnih projekata za obe države u energetskom sektoru. O ovom projektu razgovarali su danas i članovi radne grupe iz „Transnafte“ i mađarskog MOL-a na sastanku koji se takođe održao u Budimpešti.

Ministarka je rekla da je Srbija započela pripreme za izgradnju naftovoda u pogledu izrade prostornog plana, strateške procene uticaja na životnu sredinu i neophodne tehničke dokumentacije i da je važno da aktivnosti oba partnera budu usklađene.

- Cilj je da radovi počnu već naredne godine, kako bi naftovod bio završen do 2027. Vrednost investicije je procenjena na oko 150 miliona evra, dužina naftovoda je 128 kilometara, a kapacitet će iznositi oko pet miliona tona nafte godišnje. Saglasni smo da moramo da delujemo brzo, usaglašeno i da pažljivo pratimo tok radova na ovom kapitalnom energetskom projektu za diversifikaciju snabdevanja naftom - rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da dve države zajednički grade i Panonski koridor čijom izgradnjom će se udvostručiti  kapaciteti za prenos električne energije između Srbije i Mađarske.

- Investicija u Panonski koridor vredna je oko 100 miliona evra i cilj je da ga završimo u naredne četiri godine. Pored toga, plan je da se Mađarska pridruži prvoj regionalni berzi električne energije koju je Srbija osnovala sa Slovenijom, što bi trebalo da se realizuje u narednih nekoliko nedelja. Ponosni smo na rezultat ove saradnje, jer je dobar temelj za jedinstveno regionalno tržište električne energije i uspešan je primer saradnje zemalja, članica EU i zemlje u procesu pridruživanja - navela je ministarka.

Sijarto je zahvalio ministarki na na odličnoj saradnji u prethodnom periodu, najavio pridruživanje regionalnoj berzi električne energije i potvrdio da bezbednost snabdevanja ostaje prioritet za Mađarsku.

- Ni na koji način nećemo ugroziti bezbednost snabdevanja energentima naše zemlje u odnosu na političke i ideološke želje, čije god da su - rekao je on.

Tokom posete Budimpešti, ministarka rudarstva i energetike učestvovala je i na „Balkanskom forumu“ na kojem je govorila o planovima za razvoj energetskog sektora u narednom periodu

- Strateški cilj Srbije je energetska nezavisnost po najnižoj ceni za građane i privredu i zato i naš fokus na tri stvari - sigurnost snabdevanja kroz izgradnju nove infrastrukture poput završene gasne interkonekcije sa Bugarskom, a u budućnosti sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, postizanju veće energetske nezavisnosti izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta za šta su nam potrebni i Bistrica i Đerdap 3 i novi solarni kapaciteti od 1 GW, ali i jačanje regionalne povezanosti, odnosno energetsko umrežavanje sa susednim zemljama. Naša saradnja sa Mađarskom je primer za to - rekla je ona.

BONUS VIDEO: TAKTIKA MI JE BILA DA KRADEM ZNANjE: Aleksandra Belošević debitovala u filmu "Poslednji strelac"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!