EPL MORA DA PLATI 500 MILIONA EVRA: Evropska komisija kažnjava kompaniju zbog kršenja konkurencije

Novosti online

19. 02. 2024. u 10:26 >> 10:31

EVROPSKA komisija (EK) će kazniti američkog tehnološkog giganta Epl sa 500 miliona evra zbog navodnog kršenja zakona o konkurenciji Evropske unije, objavio je Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na anonimne upućene izvore.

ЕПЛ МОРА ДА ПЛАТИ 500 МИЛИОНА ЕВРА: Европска комисија кажњава компанију због кршења конкуренције

FOTO: Promo

Brisel je nakon zvanične žalbe kompanije Spotifaj u 2019. godini prvo pokrenuo istragu o navodima da je Epl ometao muzičke usluge konkurencije na svojim uređajima i favorizovao sopsteveni Epl mjuzik servis, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

U većini regiona, pravila Eplove prodavnice aplikacija zabranjuju kompanijama kao što je Spotifaj da korisnicima naplaćuje pretplate direktno u aplikaciji.

Kompanije su prinuđene da koriste uslugu naplate Eplove prodavnice koja im oduzima oko 30 odsto prihoda.

Brisel je formalno optužio Epl u istrazi o kršenju konkurencije 2021. godine, ali je prošle godine suzio obim istrage. Najnovija verzija istrage fokusirala se na to da li je Epl sprečio konkurentske aplikacije da obaveštavaju korisnike o jeftinijim alternativama za pretplatu van svoje matične Eplove prodavnice aplikacija i time prekršio zakone Evropske unije o konkurenciji.

Kako navode izvori Fajnenšel tajmsa, Evropska komisija će optužiti Epl da je zloupotrebio svoju jaku poziciju na tržištu i zabraniti "nepoštene uslove trgovanja" te firme u EU. Epl je ranije u Francuskoj bio kažnjen sa 1,1 milijardom evra zbog monopolskih praksi, a ona je kasnije u žalbenom postupku smanjena na 372 miliona evra.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE "DEMOKRATSKA EVROPA" ODNOSI PREMA LjUDIMA: Uznemirujući snimak širi se mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave