PARA VRTI I GDE SU SANCIJE: Britanske banke Santander i Lojd navodno pomagale pri kršenju kraznenh mera Iranu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 02. 2024. u 19:15

DVE najveće britanske banke Santander i Lojds, navodno su omogućile pravo na bankovne račune za lažne kompanije koje su pomagale iranskim kompanijama da izbegnu američke sankcije, objavio je danas Gardijan.

ПАРА ВРТИ И ГДЕ СУ САНЦИЈЕ: Британске банке Сантандер и Лојд наводно помагале при кршењу кразненх мера Ирану

G.Čvorović

Medij navodi da je ova vest uzdrmala investitore, koji su u ponedeljak ujutru prodavali akcije pomenute dve banke, zbog strahovanja da bi zajmodavci mogli da budu kažnjeni ako se utvrdi da su na bilo koji način pomogli iranskoj državnoj Petrohemijskoj komercijalnoj kompaniji (PCC).

Britanski medij napominje da su američki zvaničnici optužili kompaniju koju kontroliše Teheran da je prikupila novac u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra za Iransku revolucionarnu gardu, kao i da radi sa ruskim obaveštajnim agencijama.

PCC i njegova britanska podružnica su pod američkim sankcijama od novembra 2018.

Navodno je iranska naftna kompanija prebacila novac preko poslovnog bankovnog računa u Santanderu u Britaniji, koristeći lažnu kompaniju, napominje se u dokumentima koje je video Fajnenšel tajms.

List tvrdi da je PCC koristio posebnu kompaniju za prebacivanje novca preko računa u bankarsku grupu Lojds.

Ove informacije izazvaće nove polemike i bojazni zbog toga što je finansijski sistem Velike Britanije korišćen za pranje gotovine ili prikkrivanje nezakonitih plaćanja, navodi Gardijan.

-Šokantan je neuspeh to što se, s našim saveznicima nije išlo ukorak, kako bi bilo zaustavljeno finansiranje neprijateljskog režima, rekao je poslanik laburista i predsednik poslovnog i trgovinskog komiteta Lijam Birn.

On je dodao da kako je "neverovatno da transakcijama, koje su sankcionisane u SAD, može slobodno da se trguje da Londonu".

Birn je na platformi "Ks" (Tviter) napisao da će u utorak ujutro na sednici o ovom ekonomskom skandalu poslanici unakrsno ispitivati ministre, kompanije i sve druge važne aktere, ne bi li "objasnili kako se sve ovo dogodilo".

Gardijan navodi da je vest odmah uticala na cenu akcija dva zajmodavca, pri čemu je Ljojds pao za čak dva odsto u jutarnjoj trgovini, iako je nešto kasnije donekle nadoknadio gubitke.

Akcije Santandera, koji je na berzama u Španiji, pale su za više od tri odsto.

Santander je objavio da nije prekršio nijedno pravilo, a obavio je i istragu na osnovu koje navodi da "nije kršio američke sankcije".

-Imamo politike i procedure kako bismo osigurali da poštujemo uslove sankcija, a s tim u vezi nastavićemo aktivno da sarađujemo sa relevantnim vlastima Britanije i SAD, navela je banka.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024