NOVO POSKUPLJENJE? OPEK+ u martu odlučuje da li će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 21:55

ORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte i njeni partneri (OPEK+) saopštili su da će početkom marta odlučiti da li će produžiti smanjenje proizvodnje nafte na drugi kvartal i tako uticati na cene i, posredno, globalnu ekonomsku krizu.

НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ? ОПЕК+ у марту одлучује да ли ће наставити са смањењем производње нафте

Foto Shutterstock

Sedam članica koalicije odlučilo je 30. novembra da ograniči snabdevanje u ovom kvartalu na oko 900.000 barela dnevno, zajedno sa smanjenjem od milion barela koje je uvela Saudijska Arabija. OPEK+ će narednog meseca razmotriti da li da nastave sa smanjenjem proizvodnje, prenosi "Blumberg" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Cene nafte su ove godine zabeležile ograničeni rast - oko 80 dolara po barelu - uprkos sukobu na Bliskom istoku. To je, objašnjava "Blumberg", premalo za neke članice OPEK+ da pokriju državnu potrošnju.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman rekao je za "Blumberg" početkom decembra da bi ograničenja u snabdevanju "apsolutno" mogla da budu produžena posle marta ako bude potrebno. Ministarstvo energetike Alžira saopštilo je da je "spremno" da nastavi sa smanjenom proizvodnjom u drugom kvartalu ili "preduzme dalje neophodne mere ako uslovi na tržištu nafte to budu zahtevali".

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da će se svetska tržišta nafte vratiti u suficit u sledećem kvartalu i da će ostati "u plusu" do kraja godine, ako OPEK+ ublaži ograničenja i oživi proizvodnju.

Pored Saudijske Arabije, ostale članice OPEK+ su Rusija, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžir i Oman.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!