DUBAI ŠESTOSTRUKO ZARADIO: Realizacija projekta "Skok u budućnost 2027" prekretnica u razvoju zemlje

D. St.

23. 01. 2024. u 17:40

ODLAZAK i učešće Srbije na "Ekspo 2020" u Dubaiju doneo je našoj državi ogromnu korist, jer smo u 2022. godini za 42 odsto povećali trgovinsku razmenu sa ovim Emiratom.

ДУБАИ ШЕСТОСТРУКО ЗАРАДИО: Реализација пројекта Скок у будућност 2027 прекретница  у развоју земље

Korist Paviljon Srbije na "Ekspo 2020" u Dubaiju

Ovo, za "Novosti", kaže Marko Selaković, profesor univeriziteta i predsednik Poslovnog saveta Srbije pri Privrednoj komori Dubaija. On podseća da smo kao država realizovali najveći biznis program u istoriji Srbije sa 1.270 privrednika u devet tematskih delegacija, a poslovni rezultati su postignuti upravo zahvaljujući uspešnom predstavljanju na Svetskoj izložbi. Mislim da takav kvantni skok u spoljnotrgovinskoj razmeni jasno govori kakva je moć "Ekspa" ako se pravilno i blagovremeno planira i realizuje, dodaje Selaković. Kaže da organizacija velikih globalnih događaja uvek mora da se posmatra iz dugoročne perspektive:

- Naravno da svaki događaj takve vrste zahteva ulaganja, a od umešnosti organizatora i sposobnosti da sadržajima privuku posetioce i biznise zavisi kakav će biti konačni bilans. "Ekspo 2020" Dubai je bio višestruko isplativ za organizatore, ne samo zbog preko 24 miliona posetilaca, nego i zbog povećanja obima biznisa, novih radnih mesta i infrastrukture. Da krenemo od ekonomske isplativosti: iako je ukupni trošak izgradnje bio preko sedam milijardi dolara, očekivano je da se efekti "Ekspo 2020" osećaju na duži rok.

Prema studiji koju je izradila konsultantska kuća Ernst&Young, "Ekspo Dubai" će, što direktno, što indirektno, do 2042. godine vratiti ekonomiji 42,2 milijarde dolara - dakle šestostruko više nego što je uloženo, precizan je Selaković.

- Zahvaljujući privrednoj izložbi i poslovima sklopljenim tamo, stvoreno je 35.000 novih radnih mesta godišnje - napominje naš sagovornik. - Uz to, Dubaiju je ostala kompletno nova celina koja se zove "Ekspo siti". Tu je nedavno organizovan COP28 - Svetski samit o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija, tu se organizuju sajamske manifestacije, pojedine multinacionalne kompanije preselile su svoje sedište tamo, a startapi imaju prostor i infrastrukturu za svoj razvoj. Grade se i novi savremeni i luksuzni objekti, hotelski kapaciteti funkcionišu: sve u svemu, Svetska izložba se ispostavila kao pun pogodak za Dubai. 

Pun pogodak za zemlju

- IAKO je naš "Ekspo" manjeg formata i tematskog karaktera od onog u Dubaiju, nadam se da će i on biti pun pogodak za Srbiju - kaže Marko Selaković. - Istovremeno, skrećem pažnju da nije sve u infrastrukturi: ona je nužan, ali ne i dovoljan uslov da bi "Ekspo" bio uspešan i profitabilan. Moraju se blagovremeno planirati programi i sadržaji koji će omogućiti da od svetske izložbe profitiraju i srpski biznisi, i kreativne industrije, i inovatori, i preduzetnici. Taj posao treba da radi širi tim i treba već da krenemo ozbiljno u proces.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu