RUDNA BOGATSTVA TEMELJ RAZVOJA: U proizvodnji visokotehnoloških uređaja ključni resursi su kritični materijali

Novosti online

07. 12. 2023. u 10:00

GLAVNU ulogu u globalnoj borbi za dekarbonizaciju drumskog saobraćaja, imaće električni automobili.

РУДНА БОГАТСТВА ТЕМЕЉ РАЗВОЈА: У производњи високотехнолошких уређаја кључни ресурси су критични материјали

Foto: Shutterstock

Procene Međunarodne agencije za energetiku pokazuju da će broj vozila na struju u svetu sa sadašnjih 17 miliona dostići neverovatnih 800 miliona do 2040. godine, što bi dovelo do smanjenja emisije CO2 iz transporta za čak 36 odsto.

Za uspeh industrije električnih vozila, međutim, potreban je multidisciplinarni pristup i saradnja između različitih sektora kako bi se osiguralo održivo snabdevanje sirovinama.

- Rudarski stručnjaci moraju sarađivati sa proizvođačima baterija i vozila i tehnološkim kompanijama kako bi razumeli zahteve tržišta, tehnološke inovacije i trendove potrošača - kaže profesor dr Nikola Lilić sa Rudarsko-geološkog fakulteta. - Ovo partnerstvo omogućava prilagođavanje procesa eksploatacije ležišta mineralnih sirovina, kako bi se zadovoljile specifične potrebe. Transparentnost u lancu snabdevanja, od eksploatacije do proizvodnje vozila, ključna je za izgradnju poverenja i podrške javnosti.

Prema njegovim rečima, industrija e-mobilnosti mora da podrži održive prakse rudarske industrije ulaganjem u istraživanje alternativnih materijala, recikliranje baterija i razvoj efikasnijih tehnologija. Ovakav pristup, kako naglašava, ne samo da osigurava stabilno snabdevanje sirovinama, već i doprinosi smanjenju ekološkog otiska električnih vozila.

- Rudarski stručnjaci i industrija su ključni igrači, ali saradnja sa svim akterima u lancu e-mobilnosti je neophodna za uspešan razvoj održive proizvodnje električnih vozila - ističe prof. Lilić. - Ovo partnerstvo omogućava inovacije, usklađivanje sa zahtevima tržišta i postizanje održivosti, što je najvažnije za budućnost električne mobilnosti. Mnoge kompanije u sektoru e-mobilnosti uspostavljaju dugoročna partnerstva s rudarskim kompanijama kako bi osigurale održivost i stabilnost lanca snabdevanja sirovinama neophodnim za proizvodnju baterija za električne automobile.

Tako "Tesla" ima dugoročne ugovore s kompanijama koje se bave eksploatacijom litijuma. BMV je među kompanijama koje su se obavezale na ekološki prihvatljivu nabavku kobalta i litijuma za svoje baterije. "Ford motor" je uložio u proizvodnju kobalta u etičkim i održivim uslovima, s ciljem da se osigura stabilno snabdevanje kompanije kobaltom za proizvodnju baterija. "Folksvagen" je uložio u inicijative koje podržavaju održivost lanca snabdevanja baterijama.

Profesor Lilić ističe da su za proizvodnju visokotehnoloških uređaja, od električnih vozila do obnovljivih izvora energije, ključni resursi kritični materijali.

- Litijum, kobalt, retke zemlje, grafit neki su od ovih kritičnih materijala - kaže Lilić. - Srbija ima potencijala u lancu snabdevanja kritičnim materijalima. Naša zemlja poseduje značajne rezerve rude litijuma, bora, bakra. Ovi podaci ukazuju na potencijal Srbije da može da igra određenu ulogu u globalnom lancu snabdevanja kritičnim mineralnim sirovinama. Litijum, bakar i drugi resursi predstavljaju osnovu za razvoj visokotehnoloških industrija, poput proizvodnje baterija za električna vozila ili obnovljivih izvora energije.

Foto: Shutterstock

Zato, kako smatra prof. Lilić, ulaganje u istraživanje, eksploataciju i održive prakse u ovim sektorima može imati uticaj na globalno snabdevanje kritičnim materijalima.

- Kina je uspostavila uporište u lancima snabdevanja litijumom širom sveta - kaže Lilić. - Njihov uticaj na ovu sve značajniju robu sve više zabrinjava druge nacije, posebno SAD, gde je proglašena "nacionalna vanredna situacija" u vezi sa snabdevanjem 35 kritičnih minerala uključujući litijum, zbog stanja američke rudarske industrije i prevelike zavisnosti od stranog uvoza, uglavnom iz Kine. I Evropska unija je takođe, dodala litijum na svoju listu strateških minerala za koje želi da uspostavi robusnije lance snabdevanja. Evropska komisija procenjuje da će region zahtevati do 60 puta više litijuma do 2050. nego danas.

Uprkos tome što je rudarstvo neophodno, prema njemu je primetan negativan stav u Srbiji. Lilić ističe da su tu najvažniji transparentnost, održivost i aktivna komunikacija.

- Industrija bi trebalo da aktivno deli informacije o svojim operacijama, uticajima na okolinu i merama koje preduzima kako bi smanjila negativne efekte - kaže Lilić. - Otvorenost prema lokalnim zajednicama i redovna komunikacija o planovima, efikasnije korišćenje resursa i razvoj tehnologija koje minimiziraju otpad mogu biti presudni u izgradnji pozitivnog imidža. Usaglašavanje s najvišim standardima zaštite životne sredine, transparentnost u lancu snabdevanja i saradnja sa regulatorima ključni su za stvaranje poverenja. Krizu i negativan stav prema rudarstvu, nisu izazvali rudari već je to posledica aktuelnih političkih kretanja. Rudarstvo je politizovano, pa su za njegov "oporavak" najpre potrebni depolitizacija i prestanak korišćenja rudarstva za politička potkusurivanja između takmaca na političkoj sceni. Kada se dođe do toga, onda će se lako povratiti ugled i poverenje koje je rudarstvo u Srbiji uvek imalo.

Deficit kapaciteta u porastu

Proizvodni kapaciteti litijuma u 2021. iznosili su skoro 520.000 tona ekvivalenta litijum-karbonata, najčešće korišćenog litijumskog proizvoda za baterije, dok se godišnja potražnja proizvođača baterija procenjuje na 300.000 tona ekvivalenta litijum-karbonata - kaže Lilić. - Ako trenutna dinamika razvoja rudarskih projekata ostane nepromenjena, deficit kapaciteta će početi da raste i dostići će gotovo 820.000 tona 2028. godine, kada se procenjuje da će potražnja za litijum-karbonatom porasti na 2,8 miliona tona. Prema Američkom geološkom zavodu globalno je 2019. bilo oko 80 miliona tona identifikovanih rezervi. Ovo je gotovo 30 odsto više u odnosu na stanje iz 2018. U SAD je 6,8 miliona tona(mt), a u drugim zemljama ukupno 73 mt - najviše u Boliviji - 21 mt i u Argentini - 17 mg. Rusija i Srbija imaju po jednu megatonu.

Tehnologije smanjuju štetne emisije

Održivo rudarstvo je sveobuhvatan pristup eksploataciji mineralnih sirovina koja teži da minimizira negativne uticaje na životnu sredinu, podržava društveni razvoj i obezbeđuje ekonomsku održivost - kaže Lilić. - Centralna tačka održivog rudarstva je smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. To uključuje primenu tehnologija koje smanjuju emisiju štetnih gasova, upravljanje otpadom, kontrolu zagađenja vode i zemljišta, kao i revitalizaciju i rekultivaciju rudarskih područja.

Podrška lokalnim ekonomijama

Poštovanje ljudskih prava, inkluzivnost i transparentnost u komunikaciji sa stanovništvom su od velike važnosti - naglašava prof. Lilić. - Ekonomski aspekt održivog rudarstva podrazumeva stvaranje dugoročne ekonomske koristi za lokalne zajednice. To uključuje podršku lokalnim ekonomijama kroz zapošljavanje, infrastrukturne projekte i uspostavljanje stabilnih ekonomskih tokova koji omogućavaju dugoročni prosperitet. Saradnja između vlade, industrije, civilnog društva i akademskog sektora igra ključnu ulogu u promovisanju održivog rudarstva.

M-23-50-4259

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024