KAKO DO MANJIH RAČUNA ZA STRUJU: Jednostavni saveti koji donose velike uštede

Novosti online

29. 11. 2023. u 10:00

KAKO uštedeti električnu energiju u svom domu? Rešenje ovog pitanja, iako se čini komplikovano, u stvari je veoma jednostavno. I to na dnevnom nivou.

КАКО ДО МАЊИХ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ: Једноставни савети који доносе велике уштеде

Foto: M. Anđela/Nenad Živanović/Igor Marinković

Ovo je nekoliko jednostavnih saveta koje svako može da primeni. I svaki pojedinačno umanjuje račun za struju.

1. KAKO SPREČITI RASIPANjE ENERGIJE U PROSTORU

Ukoliko koristite neki oblik grejanja koji podrazumeva grejna tela, poput radijatora, jedan od načina da smanjite troškove na svom računu je i ugradnja termostatskih ventila, odnosno termostata - ako ih već nema. Podešavanjem temperature na optimalnu, i smanjivanjem za samo jedan stepen moći ćete da uštedite i do 6 procenata energije, što će se sigurno odraziti i na vaš račun.

Jedan od primera je da u spavaćoj sobi smanjite temperaturu na 18 stepeni. U dnevnim sobama nemojte pušiti jer ćete morati češće da luftirate prostoriju i time dodatno grejete prostor gde provodite veći deo dana.

Uz pomoć termostata možete uvek da podesite temperaturu u prostoriji u kojoj boravite prema vašim potrebama, da smanjite troškove za potrošenu energiju i komforno boravite u njima.

 

D. Novković

2. MAŠINE ZA PRANjE I SUŠENjE VEŠA I POSUĐA

Česta dilema je kada, i da li koristiti mašine za pranje i sušenje veša, kao i one za pranje sudova.

Mašine za pranje veša su postale nužnost u savremenom društvu. Njihovim korišćenjem tokom jeftinije tarife, posle ponoći, mogu se ostvariti značajne uštede jer je cena kilovata struje niža i do četiri puta. Takođe, uštede se mogu ostvariti i pranjem na nižim temperaturama.

Isto važi i za mašine za pranje sudova. Napunite ih do kraja, pa ih onda uključite. Tako štedite toplu vodu i smanjujete broj pranja, što sve vodi ka nižim računima za struju.

Foto Shutterstock

3. SIJALICE

Obično kažemo ‘pa šta, ostala je jedna sijalica upaljena?’ Ta jedna sijalica troši električnu energiju i povećava vaš račun za struju, pogotovo ako je uključena bez preke potrebe. Često je moguće korisiti samo prirodno svetlo, bez potrebe za uključivanjem sijalica.

Osim toga, obične sijalice troše mnogo više struje nego LED. Tako jedna „žarulja“ od 100 W daje isto osvetljenje kao i štedljive LED sijalice od 12-15 W. Ukratko, samo zamenom običnih sijalica sa LED sijalicama moguće je smanjiti potrošnju električne energije koju koristimo za osvetljenje čak 7-8 puta. Druga prednost LED sijalica, iako su skuplje, je što traju 10 puta duže, čak i preko 10.000 sati.

Foto: Profimedia

4. OSTALI ELEKTRIČNI UREĐAJI

Električne uređaje koje ne koristimo poželjno je isključiti. Time ne samo da manje trošimo električnu energiju, već im i produžavamo životni vek.

5. BOJLER

Jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu je bojler. Zbog toga, njegova pravilna upotreba može značajno da umanji račun za električnu energiju.

Kao i kod grejnih tela, smanjivanje temperature vode na 60 stepeni Celzijusa značajno će smanjiti troškove. Takođe „punite“ ga samo noću jer je struja i do četiri puta jeftinija. Zabluda je da je držanje stalno uključenog bojlera bolja opcija, jer konstantno dogrevanje vode značajno povećava račun za struju.

Poželjno je i da bojler bude odgovarajućeg kapaciteta jer će se onda manje „puniti“, odnosno manje trošiti električna energija.

Ukoliko ostanete bez tople vode, jedno od rešenja je da bojler uključite pola sata pre upotrebe jer će zagrejati dovoljno vode. Posle korišćenja ga ponovo isključite.

Ono na šta većina domaćinstava ne obraća pažnju, jeste kamenac koji se stvara u bojleru, pre svega na grejaču. Kamenac smanjuje efikasnost grejača i samim tim povećava potrošnju električne energije koja je potrebna za zagrevanje vode.

 

Foto Shutterstock

6. ŠPORET I SPREMANjE HRANE

Spremanje hrane u jednom domaćinstvu je nužnost, pa samim tim znači i veliku potrošnju električne energije. Da bi smanjili potrošnju struje neophodno je učiniti nekoliko koraka koji ne zahtevaju mnogo napora.

Poklapanjem šerpe ili lonca u kojoj se kuva, moguće je smanjiti potrošnju struje i do 10 odsto. Hranu treba kuvati na ringlama koje su veličine posude u kojoj se jelo sprema, kako bi maksimalno iskoristili električnu energiju.

Takođe, isključivanjem ringle koji minut ranije, može dodatno da se uštedi na računu za struju.

Posebna priča je korišćenje ekspres lonca jer pripremom hrane u njemu, moguće je prepoloviti vreme kuvanja.

 

Foto: Profimedia

U okviru zajedničkih aktivnosti, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje račune.

„Bolja energija“ je projekat Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj koji se u Srbiji realizuje u periodu od 2021. do 2026. godine a koji nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

„PAMETNE NAVIKE ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST - ŠTEDI ENERGIJU SVAKI DAN!“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024