ENERGETSKA KRIZA U EVROPI: EK želi da na još godinu dana produži vanredne energetske mere

Tanjug

17. 11. 2023. u 18:45

EVROPSKA komisija želi da na godinu dana produži vanredne energetske mere od prošle godine koje je donela kako bi se EU izborila sa gasnom krizom i kako bi se zaštitila od budućih naglih skokova cena energenata i brzo prešla na obnovljive izvore energije, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Unije za Rojters.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА У ЕВРОПИ: ЕК жели да на још годину дана продужи ванредне енергетске мере

Foto Tanjug/AP

Zvaničnik je istakao da EK razmatra da te mere, koje prestaju da važe u roku od nekoliko meseci, produži na godinu dana.

EK će predložiti produženje mera nakon što EU postigne dogovor o novim pravilima tržišta gasa, rekao je zvaničnik, navodeći da bi ti pregovori trebalo da se završe ovoga meseca, ali da bi mogli da se preliju i u decembar.

Gornja granica cene gasa podelila je zemlje članice EU.

Pojedine zemlje, uključujući i Nemačku, upozorile su da bi ograničenje cene moglo da oteža snabdevanje sa globalnih tržišta gasa, dok Francuska, Poljska i druge zemlje traže da se ta mera produži kako bi se obuzdala inflacija.

Energetska situacija u Evropi trenutno je povoljnija nego tokom prošle zime - zahvaljujući zemljama koje su obezbedile uvoz gasa iz drugih zemalja i povećale skladištenje gasa, navodi Rojters.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi prošle godine što je izazvalo energetsku krizu u Evropi i dovelo do rekordno visokih cena energeneta i velike inflacije.

EU je donela niz mera kako bi se izborila sa energetskom krizom - uključujući ograničenje cene gasa i brži prelazak na obnovljive izvore energije.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona