SUKOB GURA CENE NAFTE NA 157 DOLARA? SB o mogućim posledicama rata na Blikom istoku

E.B.T.

30. 10. 2023. u 16:52

ESKALACIJA najnovijeg sukoba na Bliskom istoku u najgorem scenariju može da podigne cene nafte na 157 dolara za barel. Ovo se navodi u najnovijoj, danas objavljenoj prognozi Svetske banke (SB) o robnim tržištima. Izveštaj pruža preliminarnu procenu potencijalnih kratkoročnih implikacija rata na tržišta robom.

СУКОБ  ГУРА ЦЕНЕ НАФТЕ НА 157 ДОЛАРА? СБ о могућим последицама рата на Бликом истоку

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se navodi u izveštaju, efekti sukoba na cenu robe će biti ograničeni ako se rat ne proširi. Prema osnovnoj prognozi SB, prosečne cene nafte će u tekućem kvartalu biti 90 dolara za barelu i u sledećoj godine će pasti na 81 dolar zbog usporavanja ekonomskog rasta.

Ako se sukob između Izraela i Palestine rasplamsa i proširi, SB predviđa tri moguća ishoda. U scenariju "malog poremećaja" u snabdevanju, globalne zalihe nafte bi se smanjile za 500.000 do dva miliona barela dnevno, što je otprilike ekvivalentno smanjenju uočenom tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine. U tom slučaju, cena crnog zlata bi u početku porasla između tri i 13 odsto u odnosu na prosek za tekući kvartal, u rasponu od 93 do 102 dolara po barelu.

Ukoliko bi se obistinio scenario "srednjeg poremećaja", koji je otprilike jednak posledicama rata u Iraku 2003. godine, globalne zalihe nafte bi bile smanjene za tri do pet miliona barela dnevno. To bi u početku podiglo cene tog energenta za 21 do 35 odsto i one bi bile između 109 i 121 dolar po barelu.

Scenario "velikog poremećaja", uporediv sa arapskim naftnim embargom 1973. godine, predviđa smanjenje globalnih zaliha nafte za šest do osam milion barela dnevno. Cene bi u tom slučaju porasle za 56 do 75 odsto i kretale bi se između 140 i 157 dolara po barelu.

-Ukoliko se sukob rasplamsa, globalna ekonomija će se prvi put, nakon više decenija, suočiti sa dvostrukim energetskim šokom, ne samo zbog rata u Ukrajini, već i zbog Bliskog istoka - upozorio je glavni ekonomista Svetske banke, Indermit Gil.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava