ZABRANJEN I UVOZ NAFTE: Norveška uvela novi paket sankcija protiv Rusije

Tanjug

02. 10. 2023. u 18:27

NORVEŠKA je danas uvela nove sankcije Rusiji, čime se pridružila 11. paketu sankcije Evropske unije, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

ЗАБРАЊЕН И УВОЗ НАФТЕ: Норвешка увела нови пакет санкција против Русије

Foto: Piksabej

Nove sankcije se, između ostalog, odnose na zabranu tranzita preko ruske teritorije robe i tehnologije koja može da "doprinese povećanju ruskih vojnih i tehnoloških kapaciteta ili razviju sektora odbrane i bezbednosti", a proširen je i spisak oružja koje je zabranjeno za prodaju fizičkim ili pravnim licima u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zabranjen je uvoz ruske nafte preko naftovoda koji idu za Nemačku i Poljsku, a proširena je i lista proizvoda od gvožđa i čelika, kao i luksuzne robe čiji je uvoz zabranjen.

. Novi paket sankcija ima za cilj jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja. To je važno jer je potrebno da se hitno uspori protok novca koji Rusija koristi za finansiranje brutalnog aresorskog rata - navela je norveški ministar spoljnih poslova Aniken Hjuitfelt.

Ona je dodala da sankcije postaju sve obuhvatnije.

- Mogućnosti za trgovinu sa Rusijom postaju sve manje i nose sa sobom veliki rizik - poručila je Hjuitfelt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)