KREĆE POVEĆANJE PENZIJA, A ONDA I ISPLATA 20.000 DINARA: Ovo su tri bitna datuma za penzionere - jedan u oktobru, dva u novembru i januaru

Novosti Onlajn

27. 09. 2023. u 08:57

TALAS povećanja, pomoći države i olakšica čeka penzionere od oktobra. Prvo stiže vanredno povećanje penzija u oktobru od 5,5 odsto, zatim jednokratna isplata od 20.000 dinara za penzionere, a na samom početku naredne godine stiže i još jedno povećanje penzija od 14,6 odsto.

КРЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА, А ОНДА И ИСПЛАТА 20.000 ДИНАРА: Ово су три битна датума за пензионере - један у октобру, два у новембру и јануару

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Prva uvećana penzija će biti isplaćena već početkom novembra, a jednokratna pomoć će biti na računima najstarijih građana u periodu od 25. novembra do 5. decembra. Od 1. oktobra penzionerima će početi i dodela penzionerskih kartica kojima će povoljnije moći da pazare u više od 400 objekata.

Povećanje penzija u oktobru 5,5 odsto

Prvo stiže oktobarsko povećanje penzija i to za 5,5 odsto. Isplata oktobarske penzije je u prvim danima novembra i tada će na listi za povećanje biti svih 1,6 miliona najstarijih.

Prosečna penzija je 37.700 dinara i ona će biti uvećana za oko 2.000 dinara. Oni koji imaju duplo veću penziju imaće oko 4.500 dinara povećanje.

Od januara naredne godine penzija će biti uvećana za dodatnih 14,6 odsto, što na penziju od oko 40.000 dinara donosi dodatnih oko 5.600 dinara

Stiže i pomoć za penzionere od 20.000 dinara

Uskoro stiže i nova jednokratna pomoć za penzionere - 20.000 dinara za ukupno oko 1,6 miliona najstarijih. Penzioneri novac mogu očekivati na svojim računima između 25. novembra i 5. decembra.

Ova pomoć biće isplaćena svim korisnicima penzija i privremenih naknada, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti i invalidnoj deci, korisnicima privremene naknade kod ovog fonda, u iznosu od 20.000 dinara, koja nije bila predviđena Finansijskom planom Fonda za 2023. godinu.

Nova pomoć stiže u vreme najava redovnog i vanrednog povećanja penzija i u vreme kada na takve isplate penzioneri nisu navikli. Jednokratnu pomoć dobijali su i ranije. Često je iznosila po 5.000 dinara, u 2021. godini 90 evra ukupno, a sada skoro i duplo više.

Od 1. oktobra i penzionerske kartice

Od 1. oktobra počinje korišćenje penzionerskih kartica, što znači da je ostalo još samo par dana do velikih popusta koji čekaju penzionere. Do sada za penzionersku karticu prijavilo se 900.000 penzionera.

Na listi onih koji su, između ostalih, ponudili popuste su kompanija NIS, Aman, Apoteka Beograd, JP Putevi Srbije MediGroup, domovi za stare Akvaten i „Sveti Trifun“, Očna kuća Albert Beograd i Dijagnostički centra Albert Beograd, Specijalne bolnice Merkur Vrnjačka banja, Banja Rusanda, Kanjiža, Junaković Apatin, Gamzigrad, Atomske banje, Gornja Trepča...

BONUS VIDEO: POMOĆ NAJSTARIJIMA - Ministar Selaković u Novom Sadu na promociji nove penzionerske kartice

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)