I PAKISTAN BI U BRIKS: Vlada u Islamabadu zainteresovana za članstvo u međunarodnoj organizaciji

Novosti online

13. 06. 2023. u 23:27

PAKISTAN je zainteresovan da se pridruži BRIKS-u u jeku produbljivanja ekonomske krize i zaustavljenih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom oko dobijanja kredita.

И ПАКИСТАН БИ У БРИКС: Влада у Исламабаду заинтересована за чланство у међународној организацији

Foto Tanjug/AP

Prema pisanju "Pakistan tudeja", Islamabad će svoje namere da se priključi organizaciji izneti na avgustovskom samitu grupe u Južnoj Africi. Ukupno 19 zemalja, uključujući i Pakistan, želi da se pridruži BRIKS-u i o tim namerama biće reči na predstojećem sastanku u Africi, prenosi portal "Biznis standard" izveštaj pakistanskog medija.

Za Pakistan pridruživanje organizaciji čiji su članovi Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, u vrhu je spoljnopolitičke agende, ali, kako se navodi, teško da postoji interesovanje da se ova zemlja prihvati kao članica, uprkos prisustvu Kine.

Strahuje se da bi uključivanje Pakistana u BRIKS moglo da oslabi kredibilitet organizacije, uz Indiju koja bi mogla da se povuče iz aktivnog učešća u radu.

U tekstu se navode tri razloga zašto Pakistan verovatno neće postati član ove organizacije.

Članice BRIKS-a zajedno učestvuju u 31,5 odsto svetskog BDP-a, dok je udeo G7 opao na 30 odsto. Organizacija je, takođe, osnovala dve nove institucije Novu razvojnu banku (NDB) i Preventivni aranžman rezervi (CRA) koji sa kapitalom većim od 100 milijardi dolara može da pomogne državama članicama da izdrže kratkoročnu krizu platnog bilansa.

Ukoliko bi postao član BRIKS-a, Pakistan bi imao pristup fondu od 100 milijardi dolara, kao i mogućnost uzimanja kredita od NDB-a, bez toga da poboljša funkcionisanje svog državnog aparata.

Kako pakistanska privreda nije uspešna u izvozu i ne doprinosi globalnoj ekonomiji sa stalnim poremećajima u funkcionisanju države uz to, primanje Pakistana u članstvo u BRIKS-u smanjilo bi značaj organizacije.

Drugi razlog je taj što bi to dovelo do ćorsokaka sa Indijom u rešavanju mnogih pitanja, što bi izazvalo probleme u efikasnom funkcionisanju organizacije.

Konačno, treći razlog je nedostatak jasnijih ciljeva spoljne politike Pakistana, osim u traženju novih partnera u ime islama i iznuđivanja povlastica, ekonomskih ili geopolitičkih, za to, zaključuje se u tekstu.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo