PALA CENA OGREVA: Sad je vreme za kupovinu peleta i drva - detaljan cenovnik

Novosti online

25. 05. 2023. u 09:00

GRAĐANI koji se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju za sledeću grejnu sezonu, budući da je, u odnosu na maj prošle godine, ogrev sada jeftiniji i do 30 odsto.

ПАЛА ЦЕНА ОГРЕВА: Сад је време за куповину пелета и дрва - детаљан ценовник

Foto Tanjug

Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovo polovina domaćinstava, a na stovarištima radno kao pred grejnu sezonu. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.

- Nedavno, posle 1. maja, počelo je i interesovanje za ogrevno drvo. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina, pa je narod počeo ranije da kupuje. Samim tim, jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor - rekao je za RTS vlasnik jednog beogradskog stovarišta.

Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjeftiniji u prodaji na kamionu - 7.500 dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

Znatno povoljnije drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma". Cena kubika je 5.200 dinara.

- Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna i na kojima prodaja ide nešto slabije sada nude određene akcije, pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara - kaže za RTS Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušena, cena je povoljnija, a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.

- Mislim da su maj mesec i negde još prva polovina juna pravo vreme za to, iz prostog razloga, zato što će sigurno, kako se primiče grejna sezona, cene ići naviše - napominje Glavonjić.

U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (3)

SNIMCI HAOSA: Jeziva tuča huligana zgrozila Evropu! Korišćene štangle, bejzbol palice, motke -  ima teško povređenih (VIDEO)