NEIZVESTAN RAST KAMATNIH STOPA: Pauel - Centralna banka će donositi odluke "sastanak po sastanak"

Novosti online

20. 05. 2023. u 15:49

PREDSEDNIK Federalnih rezervi (FED) SAD Džerom Pauel, kazao je da nije poznato da li će kamatne stope u SAD morati dalje da rastu, i da će centralna banka sada donositi odluke "sastanak po sastanak".

НЕИЗВЕСТАН РАСТ КАМАТНИХ СТОПА: Пауел - Централна банка ће доносити одлуке састанак по састанак

Foto AP

Pauel je istakao da nakon godinu dana agresivnog povećanja referentne kamatne stope, FED "može da pogleda podatke kako bi izvršio pažljive procene", prenosi Rojters.

Predsednik Federalnih rezervi SAD je rekao da uoči sastanka o politici FED-a 13. i 14. juna, "nije doneta nikakva odluka o tome u kojoj meri će dodatno učvršćivanje politike biti prikladno".

Bez obzira na podatke, malo je verovatno da će FED podići kamatne stope, ako politički sukob oko gornje granice američkog saveznog duga ostane nerešen, navodi Rojters.

Pauel je istakao da su posledice nedavnih problema u bankarskom sektoru smanjile pritisak na američku centralnu banku da podiže referentnu kamatnu stopu.

Zbog pooštrenih kreditnih uslova, američka "referentna stopa možda neće morati da raste onoliko koliko bi inače morala da bismo postigli naše ciljeve", rekao je Pauel na konferenciji Federalne rezerve  u Vašingtonu.

On je naglasio da je inflacija u SAD daleko iznad ciljane i da visoka inflacija predstavlja značajnu poteškoću.

Pauel je okarakterisao trenutnu politiku Federalnih rezervi kao "restriktivnu" i rekao da će buduće odluke zavisiti od podataka, a ne od unapred postavljenog kursa.

Povećanje stope od četvrtine procentnog poena koje je FED odobrio ranije ovog meseca bilo je deseto po redu od marta 2022. i podiglo je referentnu kamatnu stopu na raspon sa 5 na 5,25 odsto.

Kako bi suzbila visoku inflaciju, američka centralna banka povećala je kamatne stope za pet procentnih poena za nešto više od godinu dana, što predstavlja najagresivniju monetarnu politiku u prethodnim decenijama.

(rt.rs)

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave