ŠTA DA RADITE KADA AMERIČKA KUGA NAPADNE PČELE: Vakcina ne sprečava širenje bolesti

E.B.T.

19. 05. 2023. u 16:30

NIJE potvrđeno da će vakcina protiv američke kuge koja napada pčele, biti delotvorna i uspešna u sprečavanju njenog širenja.

ШТА ДА РАДИТЕ КАДА АМЕРИЧКА КУГА НАПАДНЕ ПЧЕЛЕ: Вакцина не спречава ширење болести

Foto: pixabay

Ovo je danas rekao direktor Akademije za pčelarstvo i apiterapiju Milan Stevanović.

- Vakcina nije klinički potvrđena i ne postoje relevantni podaci da je ona delotvorna i efikasna u sprečavanju širenja američke kuge, već se zasniva na takozvanim mrtvim vakcinama koje su poznate još iz pedesetih godina prošlog veka – kaže Stevanović. - Prema zakonu Republike Srbije, jedine merodavne mere za bezbedno eliminisanje jeste vatra, spaljivanje zaraženih društva, odnosno prvo gušenje i uništavanje zaraženog materijala voska, košnica, ramova pčela. Pčelari su skloni eksperimentima u nekim početnim fazama. To nije merilo i ne daje rezultate koje treba da da. Mere su takve, zakonom propisane i to je jedino što možemo da prihvatimo kao merodavno u efikasnom sprečavanju širenja američke kuge, za sad.

On ukazuje da medonosna pčela odnosno kranjska pčela, nije u smanjivanju i zaslugom pčelara se taj broj održava, uz određene poteškoće kako kroz trovanje, tako i kroz bolesti pčela.

- Svetski apel koji govori o nestajanju pčela odnosi se, pre svega, na divlje pčele, odnosno solitarne pčele koje obitavaju u prirodi i nisu metodosne – navodi Stevanović. - One imaju istu ulogu kao i metodosne pčele, oprašivanja, ali nisu pod nadzorom čoveka i njihov broj se smanjuje, pre svega, zbog zagađenja i upotrebe raznoraznih pesticida, koji njih ubijaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove