ŠEF NEMAČKE CENTRALNE BANKE: Podizanje kamatnih stopa u evrozoni nije završeno

Novosti online

22. 03. 2023. u 20:45

EVROPSKA centralna banka (ECB) još nije završila s podizanjem kamatnih stopa u evrozoni, naglasio je prvi čovek nemačke centralne banke Joakim Nagel, dodavši da se približavaju nivou na kojem će doći do zastoja privredne aktivnosti.

ШЕФ НЕМАЧКЕ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ: Подизање каматних стопа у еврозони није завршено

Foto: Shutterstock/canadastock

Antiinflacione mere ECB donose rezultate, ali borba protiv inflacije još nije završena, rekao je predsednik „Bundesbanke“ u intervjuu „Fajnenšel tajmsu“ koji je objavljen danas.

-Banka se mora odupreti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku posle dostizanja vrhunca inflacije,jer bi mogla ponovo da se rasplamsa, izjavio je Nagel.

ECB je prošle nedelje ponovo podigla ključne kamatne stope za pola procentnog poena, potvrdivši da i dalje namerava da kroti rast cena kočenjem tražnje.

Guverner nemačke centralnebanke priznao je u razgovoru za FT da se kamatne stope približavaju nivou na kojem će kočiti privrednu aktivnost.

Savetnici nemačke vlade procenjuju da će najveća evropska ekonomija ove i iduće godine slabije rasti, ističući među razlozima pogoršane uslove finansiranja koji će omesti ulaganja.

Zbog previranja u bankarskom sektoru ECB je na prošlonedeljnoj sednici ipak pokazalaviše spremnosti za prilagođavanje smera, posle ponovljenihporuka da neće posustati u borbi protiv inflacije, preneo je „Indeks“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu