ROBNA RAZMENA DOSTILA 3,65 MILIJARDI EVRA: U planu zajednički infrastrukturni projekti

E.B.T.

07. 02. 2023. u 17:52

MAĐARSKA je prošle godine bila naš peti trgovinski partner po obimu ukupne robne razmene koja je iznosila 3,65 milijardi evra. Ovo je danas izjavio ministar trgovine Tomislav Momirović ističući da je vrednosti izvezenih proizvoda i usluga u tu zemlju bila 1,5 milijardi evra. Time je ovaj severni sused postao naš četvrti partner u izvozu.

РОБНА РАЗМЕНА ДОСТИЛА 3,65 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: У плану заједнички инфраструктурни пројекти

Ministarstvo trgovine

Tokom današnjeg sastanka sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Momirović je naglasio da će na čelu Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju ove dve zemlje, sa posebnom pažnjom raditi na tome da se robna razmena u budućnosti dodatno uveća na četiri milijarde evra.

- Sastanak smo iskoristili i kao priliku da razgovaramo o narednim koracima kada je reč o uspostavljanju još boljih trgovinskih odnosa Srbije i Mađarske, ali i dodatnom povezivanju naša dva naroda – kazao je Momirović. - Preduslov za to je da nastavimo sa izgradnjom zajedničkih infrastrukturnih projekata, ali i da dodatno relaksiramo granične procedure i obezbedimo slobodan protok ljudi i roba na našim graničnim prelazima.

On je istakao da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene između Mađarske i Srbije značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza komponenata automobilske industrije. Ekonomske odnose dve zemlje karakterišu, kako ocenjuje, kontinuirani rast trgovinske razmene, značajan rast mađarskih investicija u srpsku privredu i zajednički infrastrukturni projekti od regionalnog značaja, a poslednjih godina uspostavljena je i značajna saradnja malih i srednjih preduzeća.

Momirović je podsetio da Srbija i Mađarska imaju izuzetnu političku saradnju koja se temelji na sjajnoj saradnji i prijateljstvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. Sijarto i Momirović biće kopredsedavajući ministri Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)