EU UVELA NOVE SANKCIJE IRANU: Restriktivne mere protiv 18 pojedinaca i 19 entiteta

Tanjug

23. 01. 2023. u 19:50

SAVET EU je danas odlučio da doda 18 pojedinaca i 19 entiteta na listu onih koji podležu restriktivnim merama u kontekstu postojećeg režima sankcija protiv Irana, zbog njihove uloge u, kako su naveli iz EU, “široko rasprostranjenoj i nesrazmernoj upotrebi sile protiv nenasilnih demonstranata" posle smrti kurdske devojke Mahse Amini.

ЕУ УВЕЛА НОВЕ САНКЦИЈЕ ИРАНУ: Рестриктивне мере против 18 појединаца и 19 ентитета

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Sankcionisana lica su predstavnici vlade i iranskog parlamenta, važne političke i medijske ličnosti, kao i visokorangirani pripadnici iranskih snaga bezbednosti, uključujući iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC).

Današnje sankcije takođe ciljaju na vladina tela i privatne kompanije koje pružaju usluge obezbeđenja i koje se bave "aktivnostima zabrane, ograničavanja ili kažnjavaja korišćenje slobode izražavanja".

Restriktivne mere sada važe za ukupno 164 fizička i 31 pravno lice.

Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU i zabranu stavljanja sredstava ili ekonomskih resursa na raspolaganje sankcionisanima.

Na snazi je i zabrana izvoza u Iran "opreme koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija".

-Evropska unija i njene države članice apeluju na iranske vlasti da zaustave nasilno gušenje mirnih protesta, prestanu da pribegavaju proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvu da ućutkaju kritičke glasove i puste sve one koji su nezakonito pritvoreni. EU nastavlja da poziva Iran da odmah prekine izricanje i izvršenje smrtnih kazni protiv demonstranata, poništi izrečene smrtne kazne i obezbedi odgovarajući postupak za sve pritvorenike, saopštio je Savet EU.

Ovo je četvrti krug sankcija EU Iranu otkako su se počeli protesti nakon što je 23-godišnja Amini pod nerazjašnjenim okolnostima preminula u pritvoru iranske policije za moral u septembru prošle godine.

Amini je privedena zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba i dok njena porodica tvrdi da su je policajci pretukli i da je to bio uzrok smrti, iranske vlasti poriču takve navode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo