PRVI PUT OD KRAJA JULA: Cena gasa u Evropi pala je na skoro 1.600 dolara za 1.000 kubnih metara

Novosti online

04. 10. 2022. u 09:22

CENA gasa u Evropi u utorak pala je na skoro 1.600 dolara za 1.000 kubnih metara po prvi put od 22. jula, prema Londonskoj berzi "ICE".

ПРВИ ПУТ ОД КРАЈА ЈУЛА: Цена гаса у Европи пала је на скоро 1.600 долара за 1.000 кубних метара

Snabdevanje Srbije gasom bez većih problema, Foto Tanjug

Trenutna cena gasa iznosi 1.618 dolara na hiljadu metara kubnih.


Do pada cene gasa dolazi kako se rezerve u evropskim podzemnim skladištima gasa (UGS) približavaju maksimumu – sada su već popunjene skoro 90 odsto.

Ranije su se zemlje EU obavezale da će postrojenja UGS-a popuniti najmanje 80% do zime 2022/2023. i 90% do svih narednih zimskih perioda.

Takođe, u EU se ustalilo relativno toplo vreme, a prosečno učešće vetrogeneracije u proizvodnji električne energije značajno je poraslo – na oko 13,5 odsto u septembru i više od 21 odsto od početka oktobra.

 

Ovaj rast dovodi do manjeg korišćenja gasa za potrebe domaćinstava i industrije, što, zauzvrat, povećava stopu stvaranja rezervi.


BONUS VIDEO: SRPSKA AKADEMIJA NAUKA I UMETNOSTI: Kuća znanja i čuvar srpske kulture i identiteta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković