OPTUŽUJU PUTINA DA GURA NEMAČKU EKONOMIJU DO TAČKE PRELOMA: Berlin priprema stanovništvo na "mračna vremena"

Novosti onlajn/R. V.

26. 06. 2022. u 07:38

PREKID isporuke ruskog gasa Nemačkoj naneće dugoročnu štetu ekonomskom pejzažu zemlje, a Berlin priprema svoje stanovništvo i preduzeća „za teška vremena“, navodi se u članku Blumberga, prenose RIA Novosti.

ОПТУЖУЈУ ПУТИНА ДА ГУРА НЕМАЧКУ ЕКОНОМИЈУ ДО ТАЧКЕ ПРЕЛОМА: Берлин припрема становништво на мрачна времена

Foto: EPA

Prema nemačkoj Bundesbanki, nemačka privreda će se 2023. godine oslabiti za više od 3 odsto ako prestanu isporuke energenata iz Rusije, podseća agencija. Istovremeno, nakon smanjenja isporuka ruskog gasa preko Severnog toka, najveća evropska ekonomija već „kreće da skriva strahove“.

Foto: Printskrin/www.bloomberg.com

- Izgledi su već sumorni. Fabričke narudžbine su pale u poslednja tri meseca, troškovi rastu, a poverenje se urušava - preneo je Blumberg, napominjući da su nemačka poslovna očekivanja i ovog meseca neočekivano pala.

Lokalne kompanije spremaju se za dugoročno smanjenje potrošnje energije. Na primer, BASF, najveći evropski proizvođač hemikalija, mogao bi da smanji proizvodnju zbog rastućih troškova gasa, koji se koristi kao sirovina u proizvodnji ali i za proizvodnju električne energije.

- Nemačka priprema potrošače i preduzeća za teška vremena - kaže se u članku. Tako je šef nemačke Federalne agencije za mrežu Klaus Miler upozorio da bi domaćinstva mogla da se suoče sa udvostručavanjem ili utrostručenjem računa za gas, pozivajući stanovništvo da štedi novac i energiju.

- Kompanije za proizvodnju metala, papira, pa čak i prehrambene industrije mogle bi biti prinuđene da smanje ili zatvore proizvodne kapacitete u Nemačkoj, ubrzavajući tekući odliv proizvodnih poslova i nanoseći dugoročnu štetu ekonomskom pejzažu zemlje - zaključuje Blumberg.

Gasprom je 14. juna objavio da može da koristi samo tri gasne kompresorske jedinice na stanici, posebno zbog kašnjenja u radu nemačkog Simensa. Ruska kompanija je sutradan saopštila da zaustavlja još jednu gasnu turbinu Simensa i da će od 16. juna moći da isporučuje Severnom toku ne više od 67 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (21)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države