I RAT U UKRAJINI DIŽE CENE STANOVA: Posle iznajmljivanja nekretnina, u Srbiji sve više zainteresovanih državljana Rusije i za kupovinu

B. Ca.

21. 05. 2022. u 12:00

PROCENjUJE se da trenutno u Srbiji boravi između 20.000 i 30.000 Rusa, a od početka rata, stiglo je i toliko Ukrajinaca. Mnogi od njih kupili su kartu u jednom smeru. Za početak masovno su počeli da zakupljuju stanove, pre svega dobro opremljene, na odličnim lokacijama, uglavnom u Beogradu i Novom Sadu, skupe i luksuzne.

И РАТ У УКРАЈИНИ ДИЖЕ ЦЕНЕ СТАНОВА: После изнајмљивања некретнина, у Србији све више заинтересованих држављана Русије и за куповину

Foto N. Skenderija

Njihovo interesovanje za najam kvadrata, kažu agenti, u prestonici ne jenjava, ali se u poslednje vreme pojačava interesovanje za kupovinu. Kapital zarađen u Rusiji ipak se vrti tržištem nekretnina u Srbiji, pre svega zahvaljujući našim građanima koji se posle godina rada tamo vraćaju u domovinu.

Kako stručnjaci za nekretnine kažu, Rusi i Ukrajinci i dalje uglavnom opipavaju teren kada je vlasništvo u pitanju. Za najam se pre odlučuju, između ostalog, i zbog komplikovanog puta koji stranac kod nas mora da prođe da bi postao vlasnik.

Tradiocionalno zanimljive lokacije Rusima, kažu poznavaoci, osim Turske i Dubaija su i crnogorsko i hrvatsko primorje. Od rata u Ukrajini veliki broj ih je stigao i u Srbiju, ali stručnjaci za nekretnine kažu da je i dalje udeo tržišta koje pokrivaju kod nas mali i ne može znatno da utiče na cene, ponudu i tražnju kvadrata.

- Istina je da su Rusi koji su kod nas evidentno brojniji od početka sukoba, sada sve više zainteresovani za kupovinu nekretnina, uz iznajmljivanje, ali je procenat tržišta nekretnina koji pokrivaju svega oko tri odsto - kaže Milić Đoković iz Klastera nekretnina. - Zasada opipavaju puls i odmeravaju šta im je najisplativija opcija. To isto čine i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj. Dok su stanovi kod nas jeftiniji od primorja, skuplji su od kontinentalnog dela Crne Gore i Hrvatske.

Kako Đoković kaže, kod nas ruski državljani i dalje uglavnom iznajmljuju stanove, u Beogradu i Novom Sadu, na tri do šest meseci. Ne zna se zasada da li će posle pola godine ili duže, odlučiti da stanove i pazare.

- Mnogo je više, međutim, naših ljudi koji su godinama radili u Rusiji i Ukrajini, a bave se poslovima koji ih ne vezuju za kancelariju, poput IT tehnologija i koji se odlučuju i za najam i za kupovinu u svojoj rodnoj zemlji - kaže naš sagovornik. - Kada je reč o kupovini stanova i kuća, takvi su najbrojniji.

Prema rečima Kaće Lazarević, iz agencije za nekretnine, komplikovana procedura za strance da postanu vlasnici stana u Srbiji, jedan je od razloga što se i Rusi mnogo više odlučuju na najam nego na kupovinu stanova. Nema dileme da će ovaj skok potražnje kada je zakup u pitanju, uticati na povećanje cene kirije u većim gradovima.

RUSI DOLAZE

PREMA podacima APR, tokom aprila je registrovano 107 privrednih društava čiji su vlasnici fizička i pravna lica iz Rusije, a firme je otvorilo i 269 preduzetnika iz Rusije. Procenjuje se da je najmanje 10.000 IT radnika napustilo Rusiju od početka sukoba 24. februara. Od tada je otišlo i oko 70.000 tehnoloških radnika.

NAJAM I DO 2.000 EVRA

ŠTO se tiče najma, kako su nam rekli u agencijama, a privatni vlasnici potvrdili, zakupce iz Rusije interesuju luksuzniji stanovi i spremni su da plate i do 2.000 evra mesečno za kvalitetnu nekretninu. Osim za život, stanove uzimaju i kao poslovni prostor, jer je u prethodna dva meseca u Srbiju stigao i veliki broj programerskih firmi iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili