Privreda posluje stabilno, najveći izazovi energenti i troškovi inputa

Novosti online

18. 05. 2023. u 13:46

PRIVREDNICI u Srbiji ostvarili su u prvom kvartalu ove godine stabilne poslovne performanse ali sporiju dinamiku rasta u poređenju sa istim periodom 2022. godine, dok kao najveći izazovi za kompanije i dalje ostaju snabdevanje energentima i poremećaji na tržištu sirovina i repromaterijala, pokazala je najnovija anketa Privredne komore Srbije „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Srbiji“.

Привреда послује стабилно, највећи изазови енергенти и трошкови инпута

Foto Shutterstock

Rađeno na uzorku od skoro 1.800 kompanija, ovo istraživanje PKS pokazuje da više od polovine ispitanika (53 odsto) očekuje poboljšanje performansi u drugom kvartalu ove godine, 36 posto isti nivo prometa, dok 11 procenata ispitanih prognozira smanjenje prometa.

Skoro četvrtina ispitanika (23%) je ostvarila rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je više od trećine anketiranih održalo isti promet (35%). Smanjenje prometa u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine zabeležilo je 41% anketiranih. Najveći optimizam pokazuju anketirani iz turizma – 77% ispitanika očekuje veći promet u drugom kvartalu 2023. godine. Značajnijem rastu prometa u istom periodu nadaju se i u sektorima građevinarstva, metalske i drvne industrije.

Sa druge strane, zabrinjava podatak da troškovi inputa nastavljaju da rastu – u odnosu na prethodni kvartal povećani su kod 63% ispitanika. Pored toga, 37% anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda odnosno usluga, dok je 56% anketiranih cene zadržalo nepromenjene u odnosu na prethodni kvartal.

Privrednici pokazuju značajni optimizam za drugi kvartal 2023. godine u pogledu kretanja izvoza (44% očekuje rast međukvartalnog izvoza, dok 47% očekuje isti nivo izvoza). Za drugi kvartal 2023. godine, 90% anketiranih uvoznika očekuje isti ili povećan obim uvoza u odnosu na prethodni kvartal. Ohrabruje i podatak da 78% anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Zaposlenost je relativno stabilna, a ohrabruje što je učešće ispitanika koji u drugom kvartalu 2023. godine očekuju povećanje zaposlenih za 1,4 procentni poen više od istog pokazatelja 2022. godine. I u prvom kvartalu 2023. godine zaposlenost je bila stabilna imajući u vidu da 85% anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih, kao i da 95% ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih  u narednom kvartalu. Međutim, zabrinjavajuće je da više od polovine ukupno anketiranih (56%) smatra da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova.

Kompanije koje su učestvovale u aprilskoj anketi PKS zapošljavaju skoro 245.000 radnika, prema finansijskim izveštajima u 2021. godini ostvarile su 24,3 milijarde evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, što je za 4% više u odnosu na isti period 2022. godine. Oko 17% kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.

Na sledećem linku možete preuzeti Izveštaj o poslovnoj aktivnosti Q1 2023. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna