Ekološki projekat Telekoma Srbija „Nijedna vrsta ne umire sama“ sinonim za očuvanje biološke raznovrsnosti

Novosti onlajn

11. 04. 2023. u 16:03

TOKOM više od 25 godina uspešnog poslovanja, kompanija Telekom Srbija je od nacionalnog operatora izrasla u regionalnog telekomunikacionog i lidera na polju medijskog sadržaja. Od osnivanja posluje u skladu sa principima društvene odgovornosti u svim oblastima poslovanja, sa ciljem stvaranja boljeg društva za sve članove zajednice, zaposlene, korisnike, akcionare i poslovne partnere.

Еколошки пројекат Телекома Србија „Ниједна врста не умире сама“ синоним за очување биолошке разноврсности

Foto: PKS

 Dalji razvoj telekomunikacione mreže, digitalnih servisa i usluga, isključivo kroz primenu principa održivog razvoja, efikasnog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu predstavljaju strateške ciljeve kompanije.

U dekadi koja je na globalnom nivou označena kao decenija očuvanja biodiverziteta, Telekom Srbija je 2021. godine pokrenuo dugoročni projekat „Nijedna vrsta ne umire sama“, kako bi ukazao na važnost zaštite biološke raznovrsnosti kao jednog od ključnih uslova za očuvanje ekološke ravnoteže. Projekat je nastao kao rezultat višegodišnje podrške Telekoma Srbija udruženjima i stručnjacima koji kroz aktivne mere zaštite i uz primenu savremenih tehnologija mobilnih telekomunikacija u monitoringu ugroženih vrsta, rade na poboljšavanju uslova života za njih, ali i za sve nas. Ovim ekološkim projektom kompanija konkuriše za „Nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije.

Foto: PKS

„Projekat ’Nijedna vrsta ne umire sama’ kompanije Telekom Srbija je mesto sa kojeg se pruža podrška različitim programima zaštite ključnih vrsta od kojih zavisi funkcionisanje celokupnog ekosistema. Ona se odvija u tri pravca. Prvo, finansijska podrška za nabavku opreme i za terenske aktivnosti stručnjaka koji rade na zaštiti biodiverziteta. Drugo, kroz edukaciju javnosti o značaju očuvanja biološke raznovrsnosti. I možda, najvažniji segment koji se tiče direktno poslovanja Telekoma Srbija, a to je razvoj moćne telekomunikacione mreže koja predstavlja oslonac nauci i zaštiti ugroženih vrsta“, izjavio je Zoran Karić, stručnjak za zaštitu životne sredine u Telekomu Srbija i saradnik Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

On je dodao i da je sam naziv projekta „Nijedna vrsta ne umire sama“ veoma jak i da šalje poruku javnosti da smo svi zajedno deo jedne iste mreže – mreže života koju treba da sačuvamo.

Foto: PKS

Prva faza projekta bila je posvećena zaštiti ptica kao najboljim indikatorima kvaliteta životne sredine, jer njihova rasprostranjenost i brojnost jasno oslikavaju uslove staništa u kojima žive one, ali i ljudi. Programe zaštite ugroženih i retkih vrsta ptica: beloglavog supa, orla zmijara, modrovrana i sova kompanija je podržala kroz saradnju sa „Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica“, Udruženjem građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“, Prirodnjačkim društvom „Gea“ i Udruženjem ljubitelja prirode „Riparia“. U saradnji sa Nacionalnim parkom Tara aktivnosti su proširene i na zaštitu sisara. Uz podršku Telekoma Srbija, NP Tara markirao je mrkog medveda GPS/GSM ogrlicom sa kamerom i omogućio da se prvi put u Srbiji otkrije „tajni život medveda“ i dobiju snimci o ponašanju ove ugrožene vrste.

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ Privredna komora Srbije dodeljuje od 2007. godine. Nagrada je priznanje laureatima, ali i podsticaj ostalim organizacijama da osim poštovanja zakonske regulative, kao podrazumevanog minimuma, dodatnim aktivnostima društvu, lokalnoj zajednici i životnoj sredini, vraćaju više od onog što od njih uzimaju.

Deveti konkurs za Nagradu je bio otvoren do 10. januara ove godine, stiglo je 35 prijava (18 u kategoriji velikih, 10 u kategoriji malih i mikro privrednih društava i 7 u kategoriji srednjih), a proglašenje dobitnika će biti u maju ove godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)