Srpske startap kompanije uzletele na krilima Mozzart-a

Novosti online

10. 04. 2023. u 10:18

KOMPANIJA „Mozzart“i Univerzitet u Beogradu pokrenuli su 2021. godine startap akcelerator Univerzum koji je kroz mentorski program pomogao prijavljenim timovima u realizaciji novih ideja.

Српске стартап компаније узлетеле на крилима Mozzart-а

Foto: PKS

Sedam inovativnih timova dobilo je finansijsku podršku u okviru prvog startap akceleratora, a proizvodnja ekoloških materijala, prenosiva laboratorija, platforme za osobe sa invaliditetom, privatne časove, aplikacije za kućne ljubimce, sportiste i rekreativce, aplikacija za plaćanje – bile su nagrađene ideje grantovima od po 5.000 evra.

Ovim projektom „Mozzart“ je konkurisao za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert” Privredne komore Srbije.

Jelena Zrnzević, menadžer za donacije i sponzorstva kompanije „Mozzart“, ističe Startap akcelerator Univerzum kao projekat na koji je kompanija „Mozzart“ veoma ponosna, i koji je realizovala sa Univerzitetom uz podršku Ministarstva prosvete.

- Projekat je trajao godinu dana. Dali smo mogućnost mladima koji imaju nove biznis ideje i inovacije da se predstave, i u jakoj konkurenciji izabrali pet najboljih koji su bili nagrađeni ali i dobili mogućnost podrške kako bi dalje razvijali svoje projekte i kako bi ih druge kompanije prepoznale i nastavile da ulažu u njihove ideje - rekla je Zrnzević.

Sve je počelo prijavom, potom selekcijom, a zatim i odabirom timova koji su postali deo Univerzuma a koji su izabrani nakon trodnevnog bootcamp-a. Projekat je zvanično počeo svečanim događajem koji je otvorio tadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obrazovanja Branko Ružić.

- Mentoring program i predavanja trajali su oko 15 nedelja tokom kojih su starapi intenzivno radili sa istaknutim stručnjacima iz zemlje i inostranstva. Najveća vrednost ovog projekta svakako je saradnja sa mentorima koje je Univerzum okupio, jer je njihova savetodavna uloga bila od neprocenjivog značaja - objašnjava Zrnzević.

Više od 50 domaćih i stranih stručnjaka, poput Zorana Vasiljeva generalnog direktora Centili, Miodraga Mirčetića osnivača kompanije I4 Invention, Ho Voon Yee generalnog direktora TechBridge Ventures, Elene Morozove partnera KG VC Kirov Group Ventures, Mili Ibrulj iz kompanije Fil Rouge Capital FRC, Andrea Di Anselmoa potpredsednika META Group, kao i veliki broj zaposlenih iz kompanije „Mozzart“, bili su predavači i mentori najboljim startapovima.

Foto: PKS

Zrnzević kaže da su timovi istakli da im je jedan od najvećih benefita tokom trajanja programa bio radni prostor u samom centru Beograda koji im je bio na raspolaganju za rad, sastanke, predavanja…

Na svečanoj završnici Univerzuma, koja je organizovana u Belom dvoru, investitorima i predstavnicima ministarstava, Vlade Srbije, Univerziteta u Beogradu i kompanije „Mozzart“ predstavljeno je sve ono na čemu su timovi vredno radili iz dana u dan. Brojne zvanice saznale su kako se za samo nekoliko sekundi i mnogo manje klikova u okviru platforme EasyPass može pronaći profesor iz bilo koje oblasti koji će na privatnom času otkloniti sve nedoumice koje učenik ima. Predstavljena je i pratforma Inclusio koja olakšava kretanje osobama sa invaliditetom, kao i aplikacije Pet travel Advisor Solutions koja nudi bezbroj mogućnosti vlasnicima pasa i SportUp5 za brže povezivanje sportista sa sportskim partnerima.

- Ipak, na kraljevskoj završnici u salama Belog dvora, najviše simpatija investitora pokupili su timovi Soma BioWorks koji se bave proizvodnjom ekoloških materijala koji mogu da zamene plastiku i Perun Lab prenosiva PCR labaratorija, koji su osvojili nagradni put u Ameriku i potencijalnu investiciju od 100.000 evra - rekla je Zrnzević.

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ Privredna komora Srbije dodeljuje od 2007. godine. Nagrada je priznanje laureatima, ali i podsticaj ostalim organizacijama da osim poštovanja zakonske regulative, kao podrazumevanog minimuma, dodatnim aktivnostima društvu, lokalnoj zajednici i životnoj sredini, vraćaju više od onog što od njih uzimaju.

Deveti konkurs za nagradu je bio otvoren do 10. januara ove godine, stiglo je 35 prijava (18 u kategoriji velikih, 10 u kategoriji malih i mikro privrednih društava i 7 u kategoriji srednjih), a proglašenje dobitnika će biti polovinom maja ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)