"OČEKUJTE NAJGORE, A NADAJTE SE NAJBOLJEM" Ministar Siniša Mali: Šta nas čeka u 2023. godini

V. N.

28. 12. 2022. u 10:36

WHAT a time to be alive je rečenica kojom bih, potpuno privatno i intimno, opisao ovu i sledeću godinu u svetu, pa i kod nas.

ОЧЕКУЈТЕ НАЈГОРЕ, А НАДАЈТЕ СЕ НАЈБОЉЕМ Министар Синиша Мали: Шта нас чека у 2023. години

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

“It's good to be alive“ je pak rečenica koja bi najbolje opisala, godine u kojima smo.

Nažalost, ne po dobru. Generalno.

Ipak, ako je ikako moguće reći da je bar neka kriza malo poštedela ili zaobišla Srbiju, ili bar, da nas nije dotukla, to je, opet, aktuelna kriza.

Okrznuti smo usporavanjem ekonomije i inflacijom, ali nismo ranjeni kao u poslednjoj krizi 2008. godine koja je tada nejaku, ekonomski razorenu Srbiju dodatno dotukla.

Tu je ključ našeg „držanja“ i tu je moj odgovor privrednicima šta mogu da očekuju sledeće godine.

Očekujte i budite spremni na najgore, nadajte se najboljem, a mi ćemo dati sve od sebe da vam to omogućimo. Važno je da je spremni dočekujemo. A nismo slučajno spremni. To smo jer smo stabilizovali javne finansije, danas smo ovde jer nismo izbegavali reforme koje su značile prvo otpuštanja da bismo podigli zapošljavanje što nije uvek lako ni objasniti, a kamoli sprovesti, tu smo jer nismo izbegavali da reformišemo najbolnije tačke naše ekonomije kako bismo danas mogli da kažemo da smo privukli četiri milijarde evra stranih direktnih investicija.

Da ste me pitali da li je ovo moguće pre deset godina, nisam siguran šta bih odgovorio. Tada se priželjkivala prva milijarda. Strani investitori su tada zaobilazili Srbiju bez auto-puteva, bez katastra, bez poreskih stimulansa za zapošljavanje, zaobilazili su sistem otperećen administracijom i taksama uz nedovoljno kvalitetnu radnu snagu jer je nismo stvarali po profilima potrebnim ekonomiji.

Stihijski smo koračali iz godine u godinu u nepredvidivom poslovnom ambijentu u kome su vladali isključivo lični interesi zamagljujući potpuno pojam opšteg, javnog dobra, pojam boljeg životnog standarda za one kojima ova zemlja pripada.

Zemlju tajkuna reformisali smo u zemlju uspešnih privrednika koji su nosioci srpske ekonomije.

Nema većeg uspeha od toga. Privredici, kojima se sada obraćam, znaju koliko je bilo teško poslovati u zemlji bez pravne sigurnosti, uz nezaposlenost od skoro 26 odsto, uz nestabilan kurs zbog kog su tonuli uvoznici ali i građani zaduženi kreditima.

Nestabilnost, netransparentnost, neatraktivnost tržišta su „tri ne“ koja su srpsku ekonomiju držala na dnu. Privrednici koji su očajnički pokušavali da održe poslovanje, da ne gase pogone ili podignu izvoz se odlično sećaju godina koje su nam ovakvi uslovi pojeli.

Oni su čuvari naših radnih mesta. Oni su za mene, u kriznim godinama, poslodavci pre svega.

Gospodin poslodavac, dakle, jeste onaj ko je ove godine sačuvao radna mesta u svojoj firmi, ko se suzdržao od otpuštanja i kada je bilo teško, ko nije isključivo merio profit na kraju, već sačuvao i ljudski kapital kao zalog za sve profite koji će uslediti. A biće ih. Jer je neto profit firmi u kriznoj, preteškoj prošloj godini iznosio 945 milijardi dinara, što je rast od 42 odsto u odnosu na godinu pre.

Ove godine, bruto domaći proizvod Srbije premašiće prvi put 60 milijardi evra, nezaposlenost je ispod devet odsto, a javni dug Srbije pod kontrolom u dogovorenim, bezbednim okvirima.

Imamo 2,3 miliona zaposlenih, izdvojili smo 7,2 odsto BDP-a za kapitalne investicije u ovoj, a ulog za sledeću godinu podižemo.

To je ujedno moja najvažnija poruka privrednicima za sledeću godinu.

Idemo napred, uz očuvanje svega do sada postignutog, uz podršku za sve teškoće koje nas čekaju, uz znanje kako da rešimo svaki problem na koji naiđemo, uz, najvažnije – stabilnost, koja će nas održati iznad vode jer smo i u gorim uslovima pokazali da umemo da plivamo. Idemo dalje.

BONUS VIDEO: DONOSI BIZNIS I OBUZDAVA REKU: Trsteničani imaju velika očekivanja od Moravskog koridora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024