PROCENITELJ MORA BITI OBJEKTIVAN I ANALITIČAN: Obuke poslovne akademije PKS za procenitelje vrednosti nepokretnosti

V.N.

29. 07. 2022. u 10:00

POSLOVNA akademija Privredne komore Srbije (PKS) od 23. avgusta do 9. oktobra organizuje novi ciklus obuka za procenitelje vrednosti nepokretnosti kako bi se polaznici što kvalitetnije pripremili za polaganje ispita i stekli licencu, znanje i veštine za efikasnu procenu vrednosti nepokretnosti.

ПРОЦЕНИТЕЉ МОРА БИТИ ОБЈЕКТИВАН И АНАЛИТИЧАН: Обуке пословне академије ПКС за проценитеље вредности непокретности

Foto: Shutterstock

Način rada na obuci, koja traje 150 časova, podrazumeva kombinovanje teorije sa primerima iz prakse, a program je akreditovan od strane Ministarstva finansija. Predavanja obuhvataju teorijski deo, odnosno, upoznavanje sa relevantnim zakonskim propisima i pravilima struke u vezi sa procenom vrednosti nepokretnosti i praktični deo procene vrednosti dve nekretnine po izboru polaznika, a koje će biti deo završnog ispita, ističe Mirjana Kovačević, direktorka Poslovne akademije PKS.

„Budući procenitelj mora prvo da prođe kompletan proces osnovne obuke, da položi teorijski i praktični ispit i posle toga stiče pravo da polaže za državnu licencu kod Ministarstva finansija“, objašnjava Kovačević.

Ko želi da pristupi ispitu za sticanje licence mora da, na osnovu Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, ima završen fakultet i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima vršenja procene.

Manje od 250 procenitelja

LICENCU procenitelja vrednosti nepokretnosti u Srbiji do sada je steklo 249 osoba. Od ovog broja, 148 je iz Beograda, 38 iz Novog Sada i sedam iz Niša. Neophodan je veći broj procenitelja koji bi pokrili područje Južne, Istočne i Zapadne Srbije. 

Poslovna akademija PKS, pored ozbiljnosti obuke naglasak stavlja i na ozbiljnosti ispita gde se radi kompletna simulacija procesa polaganja pred državnom komisijom kako bi polaznik bio apsolutno spreman.

Posle prve nedelje obuke, podseća Kovačević, polaznici dobijaju mentore-licencirane procenitelje uz čiju podršku pripremaju završne radove, a predavači su eksperti sa dugogodišnjim iskustvom. Kako ističe, mesta još ima, a zainteresovani kandidati mogu da se detaljno informišu i prijave putem mejl adrese akademija@akademijapks.rs

Nekada sudski veštaci, danas procenitelji

PROCENAMA vrednosti nepokretnosti nekada su se bavili prvenstveno sudski veštaci, ali donošenjem Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti i njegovom punom primenom od 2018. procene nepokretnosti mogu da rade samo licencirani procenitelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)