RADNA KNJIŽICA SVIMA KOJI SE NISU PRIJAVILI: Zvanično istekao rok za registraciju zaposlenih u "Fijatu" za rad u inostranstvu

E. B. T.

09. 07. 2022. u 08:00

ZVANIČNO je juče u 17 časova istekao rok za registraciju zaposlenih u "Fijatu" koji su zainteresovani da odu na rad u neku od "Stelantisovih" fabrika u inostranstvu.

РАДНА КЊИЖИЦА СВИМА КОЈИ СЕ НИСУ ПРИЈАВИЛИ: Званично истекао рок за регистрацију запослених у Фијату за рад у иностранству

Foto Tanjug

Bilo je najava da bi prijavljivanje moglo da bude produženo nekoliko dana. Tim povodom, juče se nije oglasio niko, ni od predstavnika kompanije niti Vlade, tako da nije poznato koliko će zaposlenih raditi van Srbije.

Za 492 radnika su već isplaćene otpremnine i oni su napustili fabriku. Status još oko 1.000 radnika znaće se kada se nakon prijavljivanja za rad u inostranstvu, podvuče crta. Sindikat "Fijata" nema uvid u broj zainteresovanih, ali su procenili da će to biti tek oko 200 ljudi. Ko ne prihvati ponudu za odlazak u neki od pogona u Evropi, smatra se tehnološkim viškom. Ako je procena o slaboj zainteresovanosti tačna, to znači da će 800 ljudi biti otpušteno uz otpremninu od 790 evra po godini staža.

Zaposlenima su bile ponuđene dve mogućnosti - kontinuirani rad od 24 meseca u nekoj od drugihh "Stelantisovih" fabrika u Evropi. Druga opcija podrazumeva angažovanje na tri meseca, pa povratak u Srbiju od mesec dana, i tako u turnusima do isteka dve godine. Iako je ova ponuda uvažila zahteve sindikata, interesovanje zaposlenih nije povećano.

Obe opcije podrazumevaju bonus od 17.000 evra, garantovan posao u kragujevačkom "Fijatu" po povratku iz inostranstva, i zdravstveno osiguranje za porodice zaposlenih. Predsednik Samostalnog sindikata "Fijata" Saša Đorđević, rekao je da očekuje da po isteku roka za prijavljivanje, kompanija ili država javno saopšte taj podatak. Prema njegovim rečima, ishod prijavljivanja odrediće dalji tok pregovora sa državnim organima.

Premijerka je krajem prošle sedmice rekla da je među 492 radnika "Fijata", koji su dobili otkaz i otpremnine i 12 radnika koji su se prijavili za rad u inostranstvu. Ona je ocenila da to nije bilo fer, ali da ne može da utiče na odluku "Stelantisa". Prema njenim rečima, ona učestvuje u svim razgovorima sa predstavnicima sindikata, kako bi sve proteklo u redu i da su radnici zaštićeni u skladu sa onim što su dogovorili sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

U NAMENSKOJ POSAO ZA OKO 400 LjUDI

PREDSEDNIK Samostalnog sindikata "Fijata" Saša Đorđević, najavio je da će naredne nedelje njihovi predstavnici obići kompanije koje imaju mogućnost da prime jedan broj radnika iz "Fijata" koji su proglašeni tehnološkim viškom. Prema njegovim saznanjima, fabrike namenske, "Zastava trevo" u Kragujevcu i "BSS" u Velikoj Plani, povećaće proizvodne kapacitete i biće mesta za više od 400 radnika. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)