NOVI SAMIT „OTVORENI BALKAN“: Prva ID kartica za rad u tri države

V.N.

26. 05. 2022. u 16:28

NA Samitu u Ohridu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" 7. i 8. juna simbolično će, kako se očekuje, biti izdata prva elektronska kartica ID Open Balkan, sa kojom će građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći da pristupe jedinstvenom tržištu radne snage u ove tri države.

НОВИ САМИТ „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“:  Прва ID картица за рад у три државе

Foto: Vlada Republike Srbije

U toku su završni pregovori oko usaglašavanja protokola koji će omogućiti da se i ovaj projekat u okviru regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“ sprovede u praksi.


- Očekujemo da se do kraja ovog meseca steknu svi tehnički uslovi u sve tri države i da ova ‘lična karta’ počne da se izdaje. Kada sistem bude uspostavljen, svaki građanin će moći preko portala eUprave da dobije identifikacioni broj sa kojim će moći da pristupi tržištu rada Severne Makedonije, Albanije i Srbije - izjavio je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. 


Zainteresovanima za rad u državama „Otvorenog Balkana“ portal će omogućiti apliciranje za radna mesta na četiri jezika - srpskom, albanskom, makedonskom i engleskom.

Dobra vest za agrar – brži prelaz granica


Uoči Samita na Ohridu, u toku su poslednje pripreme oko usaglašavanja procedura koje se tiču jednostavnijeg prekograničnog prometa poljoprivrednih proizvoda, životinja i proizvoda životinjskog porekla između tri članice Inicijative.
Đurđević veruje da će do ohridskog Samita biti omogućeno i da se sanitarni sertifikati, koji prate pošiljku robe biljnog porekla, razmenjuju preko zajedničkog carinskog elektronskog sistema.


Na taj način bi se, prema Đurđevićevim rečima, izvoz robe znatno ubrzao. Njen plasman bi se najavljivao carinskim organima druge države pre dolaska kamiona na granicu, što bi omogućilo carinskim službama da urade analize rizika i provere svu neophodnu dokumentaciju.


- To u praksi znači da će na terenu biti manje kontrola na prelazima, što će dodatno ubrzati trgovinu u korist privreda ove tri zemlje i njihovih građana - istakao je Đurđević.

Zajednička kulturna i turistička ponuda 


Na Samitu je planirano potpisivanje memoranduma o razumevanju iz oblasti kulturne saradnje i turizma između tri države.
- Predviđena je intenzivnija saradnja između turističkih organizacija Srbije, Albanije i Severne Makedonije i izrada zajedničkog paketa turističke ponude - kaže savetnik predsednika PKS.


Jedna od ideja o kojoj se razgovara je i osnivanje regionalnog fonda u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", iz kojeg bi se finansirali zajednički projekti iz kulture, na primer,  prevodilaštvo i filmska umetnost.


U cilju jačanja kulturnih i turističkih veza tri države, planira se i organizacija zajedničkog regionalnog festivala vina.


- Samit će pokazati novo lice regiona, međusobnu saradnju i solidarnost ove tri države, njenih privreda i građana, što je naročito važno i neprocenjivo u današnje vreme i ukrajinske krize, kada nam je više nego ikad potrebno zajedništvo - poručio je Đurđević u razgovoru za „Preduzetnik“. 

CARINSKI SPORAZUM

SRBIJA i Severna Makedonija su prošle godine potpisale carinski sporazum za zajedničko izdavanje odobrenja za ovlašćenog ekonomskog operatera (AEO). S obzirom na to da je u finišu usaglašavanje protokola po ovom pitanju i sa Albanijom, ceo projekat bi trebalo da bude zaokružen do sastanka u Severnoj Makedoniji. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)