CENE ŽIVE VAGE PRASIĆA OD 300 DO 400 DINARA: "Mrtva sezona" za domaće svinjarstvo
DOK u mesarama i trgovinama mesne prerađevine, pa čak i pojedini sporedni proizvodi kao što su pihtije, drže visoku cenu, domaći odgajivači svinja, krajnje nezadovoljni cenom “žive vage”, muče muku u potrazi za kupcima.
 
                                                                                    Foto: P. Milošević
Naime, po podacima sa lokalnih stočnih pijaca, trenutna cene “žive vage” prasadi kreće se u rasponu od 300 do 400 dinara za kilogram, dok je cena svinja telesne mase od 110 do 120 kilograma, tek između 140 i 150 dinara za kilogram.
Dodatni problem pored niske cene, kako ističu odgajivači, jeste to što je potražnja od strane klanica minimalna, tako da su praktično konstantno na gubitku.
Reč je o periodu godine kada je za svinjarstvo “mrtva sezona”, kako objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić, “jer se sada daleko manje kupuju i prasad i odrasle svinje”.
- Svako ko je hteo da kupi svinju za tov, to je već završio, i sada je na tržištu određeno zatišje. Što se tiče prasadi, ponuda postoji, međutim, ovo je period godine kada nema krsnih slava, nema većih proslava, tako da nema ni velike potražnje za prasadima – objašnjava on.
Domaće svinje u ovom trenutku, po njegovim rečima, kupuje samo prerađivačka industrija i to po ovim bagatelnim cenama, kao i pojedini privatnici koji se bave proizvodnjom čvaraka i drugih mesnih proizvoda.
- Oni sada koriste ovo zatišje na tržištu i niske cene kako bi proizvodili mesne proizvode. S druge strane, svedoci smo da u mesarama i trgovinama cene ne padaju. Ako znamo da je kilogram svinjske pečenice 450–500 dinara, onda nam je sve jasno. Teško je objasniti zašto su neki sporedni proizvodi, poput pihtija i čvaraka, skuplji od pršute i pečenice. Tržište samo po sebi diktira potražnju i prodaju. Neko će radije pretplatiti dva kilograma čvaraka nego da kupi kilogram svinjske pršute – kaže dr Radosav Vujić.
Domaćim proizvođačima tako nije pomoglo ni to što je u jednom trenutku stočna hrana, počevši od kukuruza pa do krmnih smeša, bila jeftina, a sada će, kako ukazuje, biti suočeni sa rastom cene koncentrata, s obzirom na to da je došlo do skoka cene kukuruza na više od 30 dinara po kilogramu.
Preporučujemo
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)