KARAVAN "NAJDOMAĆIN 2024" STIGAO U MLADENOVAC: Evo šta je ministarka Tanasković poručila prisutnima

Novosti online

22. 03. 2024. u 12:59

KARAVAN Najdomaćin stigao je danas u Mladenovac. Događaj počinje u 11 časova na Gradskom trgu, a prisutnima će se obratiti ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić i član žirija Nikola Delić, direktor Stočarskog instituta u Beogradu.

КАРАВАН НАЈДОМАЋИН 2024 СТИГАО У МЛАДЕНОВАЦ: Ево шта је министарка Танасковић поручила присутнима

Foto: Novosti

 - Stvarno mi je velika čast što sam ovde, pre svega zbog onih 3.500 poljoprivrednika koji žive i rade na teritoriji Mladenovca... Definitivno konkretni, radni ljudi koji tačno znaju šta im treba, istakla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja je istakla da su je tamošnji poljoprivrednici dočekali sa nekoliko predloga na kojima kaže da će krenuti da radi već od ponedeljka.

- Država je tu, uvek je bila i nadalje će biti zbog vas koji držite da imamo sigurnost u snabdevanju hranom, što je u ovim izazovnim vremenima izuzetno bitno. Naša država je kroz istoriju postala poznata kao poljoprivredna zemlja, to mora da vrati, dodala je ministarka.

Kako je istakla ministarka, ovako nešto što u Srbiji možete da probate definitivno nema nigde da se proba. Toga su svesni svi stranci, iz bilo kog dela sveta. Svi koji probaju naše proizvode rado se vrate, da kupuju, investiraju i ponove.

- Ja insistiram da svaka grana krene prvo od primarnog poljoprivrednog proizvođača, kaže ministarka i napominje da će tako ostati u budućnosti.

- Vi ste ti od kojih sve počinje i vi ste ti koji, na kraju krajeva, držite poljoprivredu Srbije. Ono što želim da vam kažem je da ćemo mi nadalje investirati više u poljoprivredu, istakla je ministarka Tanasković.

Ono što mene brine kada gledam podatke iz Mladenovca, ima puno gazdinstava a malo grla. Prosečno po gazdinstvu imate manje od 12 krava i 6 svinja. Ja vas molim i obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije, ona može biti samo veća i više raširena.

- Molim vas da širite proizvodnju i da se unapređujete, zaključila je ministarka.

Odgovarajući na pitanja prisutnih medija ministarka Tanasković je ponovila da se radi o predelu sa velikim potencijalom u poljoprivredi, ali da je nedovoljno iskorišćen.

Ovo su glavne prednosti mladenovačke poljoprivrede

Mladenovac ima razvijenu poljoprivredu, a blizina Beograda kao velikog tržišta uslovila je da ipak dominira povrtarstvo. Zato je u ovoj opštini sve aktuelnija i snažnija plastenička proizvodnja povrća, pa plastenika ima u svih 15 sela. Poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom kažu da je problem navodnjavanje, ali i radna snaga koja nedostaje.

Intenzivna komunikacija stručnjaka sa poljoprivrednicima odvija se preko opštine koja često organizuje edukativna predavanja sa predavačima sa različitih instituta. Velika prednost za poljoprivrednike je što Mladenovac ima Poljoprivrednu stručnu službu, što olakšava dostupnost svake vrste, od pomoći, saveta, do informacije kako da dođu do podsticajnih i subvencionisanih sredstava na otvorene poljoprivredne konkurse.

Evo kako da se prijavite za "Najdomaćin 2024"

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine. Prijave za "Najdomaćina 2024" počele su 1. marta, a trajaće sve do 30. septembra 2024.

Ukupan ovogodišnji nagradni fond iznosiće više od 9.000.000 dinara, od čega će 7.000.000 biti vrednost robnih nagrada - 50 tona veštačkog đubriva koje izlagačima na karavanima donira partner projekta Promist. Poljoprivredni karavan će ove godine obići više od 10 gradova širom Srbije.

Prijavljeni će se rangirati u 5 kategorija: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i organska proizvodnja, a Najbolji domaćin Srbije će biti nagrađen sa čak 2.000.000 dinara za dalja ulaganja, dok će po dvoje najboljih u svakoj od kategorija osvojiti svaki po pola miliona dinara.

Ukupno 11 vrednih novčanih nagrada.

Učesnike očekuje 11 nagrada i brojne robne nagrade koje će domaćini dobiti na karavanima. Te robne nagrade biće u vidu semena, đubriva, i ostalih repromaterijala za setvu i obradu zemljišta.

Pored vaših prijava relevantan žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji najbolja poljoprivredna gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti top liste.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

BONUS VIDEO: KOLEKCIJA ZA DIVLjENjE: Upoznajte Kolumbijca i njegovu kolekciju od 8.000 dresova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)