TANASKOVIĆEVA OTVORILA SAJAM POLJOPRIVREDE U ŠAPCU: "Najdomaćin" ima svoj štand (FOTO)

Novosti online

15. 03. 2024. u 13:35

VEĆ 14. put zaredom organizuje se Sajam poljoprivrede u Šapcu. Ovogodišnji će trajati dva dana, 15. i 16. marta, od 9 do 19 časova. Sajam u Šapcu je i međunarodnog karaktera jer ima mnogo izlagača i iz inostranstva. "Najdomaćin" je jedan od izlagača.

ТАНАСКОВИЋЕВА ОТВОРИЛА САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ШАПЦУ: Најдомаћин има свој штанд (ФОТО)

Foto: Novosti

Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković:

- Želim da se zahvalim na pozivu kompletnoj upravi grada Šapca, pre svega gradonačelniku i svima vama koji ste mi omogućili da danas budem ovde na sajmu, da otvorim ovu manifestaciju 14. put i da se upišem kao neko ko je učestvovao na manifestaciji, koja inače u kalendarskoj poljoprivrednoj godini zauzima izuzetno visoko mesto i svaka čast organizatorima i gradu Šapcu na postignutom rezultatu - navela je ona.

Prema njenim rečima, sajam kao manifestacija je vrlo cenjena, vrlo posećena, a ove godine ima i veliki broj izlagača.

Foto: Novosti

- Koliko je državi poljoprivredna proizvodnja bitna, odnosno primarni poljoprivredni proizvođač, jasno pokazuju brojke. Budžet koji je uvećan tri puta, svaka subvencija je uvećana minimum 40 odsto. Prioritet u samoj poljoprivredi jeste uvećanje stočnog fonda i obnova stočarstva, a kako se to radi, pokazuje i grad Šabac - svake godine imate mnogo veći broj mladih poljoprivrednika koji prepoznaju šta su prioriteti države, prepoznaju sigurnost i to gde smo mi danas kada pričamo o hrani, odnosno gde je država u odnosu na poljoprivrednog proizvođača.

Drago mi je zbog toga jer ove 2024. godine taj broj vam je već prešao 400 gazdinstava i svaka čast na tome. Imate 400 gazdinstava gde su nosioci ispod 30 godina starosti - podelila je ona podatke.

Kako je istakla, u Šapcu najviše ima stočara, ali se razvija uspešno i organska proizvodnja.

Tanaskovićeva se osvrnula i na konkurs Najdomaćin 2024:

Foto: Novosti

- Projekat Najdomaćina je namenjen svim domaćinima i svim poljoprivrednim proizvođačima, evo danas u Šapcu i u regionu, mi smo bili gosti i prošle godine ovde, jako puno poljoprivrednika zaslužuje da ponese titulu Najdomaćina, prijavite se, nagradni fond nije zanemarljiv, ali pored tog ideja je da pričamo vaše poljoprivredne priče, možda one koje niko nikada do sad nije ispričao, na koji način ste došli do toga što danas radite, imate, kako je lako ili teško biti poljoprivrednik, šta je to danas bolje, što u prethodnom periodu nije bilo dobro, a šta je to što možemo da unapredimo sutra da vam bude još lakše i da budete još zadovoljniji baveći se poljoprivredom - navela je ona.

Ministarka je poželela svim poljoprivrednicima novu i uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, bez puno muka, bez problema za siguran plasman.

50 odsto stanovništva živi na selu

- Širimo poljoprivrednu proizvodnju, imamo preko 80.000 ha obradnih poljoprivrednih površina i oko 10.500 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava - rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Prema njegovim rečima, grad će, u saradnji sa državom, nastaviti u narednom periodu još intenzivnije da ulaže u poljoprivredu.

Foto: Novosti

"Najdomaćin" jedan od izlagača

"Najdomaćin" je jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Šapcu. Zvanične prijave za ovogodišnji izbor "Najdomaćina" zvanično su otvorene od 1. marta.

Podsetimo, od početka marta "Najdomaćin" je imao svoj karavan i na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Bogatiću, a prethodne nedelje karavan "Najdomaćina" posetio je Obrenovac.

Tokom prethodne godine na konkursu za "Najdomaćina" birao se najbolji poljoprivrednik iz pet kategorija: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja. Na izbor se prijavilo više od 400 gazdinstava. Učesnici su dobili čak 11 nagrada, a pored glavne nagrade u iznosu od 2.000.000 dinara, podeljeno je i 10 nagrada za pobednike po kategorijama, svaka u iznosu od 500.000 dinara.

Izbor su podržali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Privredna komora Srbije, ali i brojne kompanije iz privatnog sektora.

- 50% stanovnika živi na selu, hvale se poljoprivredom i mi smo izuzetno zainteresovani da stvorimo maksimalne uslove za te ljude da ostanu i da prave ono što je vredno za svoju državu - istakao je on.

(Blic)

BONUS VIDEO: Radenović: Još jednom pozivam opoziciju da se uključi u rad, da zajedno unapredimo parlament

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)